2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kurz mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár mentelmi jogának felfüggesztését kérték ügyészek - erősítette meg a gazdasági és korrupciós bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (WKStA) pénteken.



Az osztrák parlament alsóháza várhatóan a soron következő üléseinek egyikén határoz az ügyben. A döntés meghozataláig szüneteltetik a 35 éves politikussal szembeni vizsgálatot - közölte a hatóság egyik szóvivője.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti frakciója, amelyet Sebastian Kurz csütörtök óta vezet, üdvözölte a lépést, amelynek révén álláspontjuk szerint hamarosan lehetővé válik a volt kancellár elleni vádak megdöntése.

A konzervatív politikus ellen két eljárás van folyamatban.

Az egyikben az ügyészség azt vizsgálja, hogy miniszterelnökként hamis tanúvallomást tett-e a 2019 májusában kirobbant, a Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának bukásához vezető Ibiza-botrányt feltáró parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

A másik ügyben az a gyanú merült fel vele és közvetlen környezetével szemben, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszíroztak a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat. Ebben az ügyben tíz ember ellen vizsgálódik a gazdasági és korrupciós bűncselekményeket vizsgáló ügyészség hűtlen kezelés és vesztegetés miatt.

Sebastian Kurz tagadja a vádakat.

A WKStA múlt héten kezdett vizsgálatot az Osztrák Néppártot vezető politikus közvetlen környezetében. A koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, és a kormány az összeomlás szélére került. A kancellár végül a szombat esti kormányülés után bejelentette, hogy lemond. Utódja Alexander Schallenberg addigi külügyminiszter lett.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató