2022. augusztus 15. - Mária
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°19°

Párizs főpolgármestere is elindul a francia elnökválasztáson

Anne Hildalgo párizsi főpolgármester indul a szocialisták jelöltjeként a 2022-es francia elnökválasztáson – jelentette be csütörtökön este Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára. Faure közölte, hogy a párton belüli szavazáson Hidalgo kerekedett felül kihívójával, Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel és volt mezőgazdasági miniszterrel szemben a voksok mintegy háromnegyedével – írja az MTI.

Párizs főpolgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni. Mint mondta, a francia nők hangja kíván lenni. További fontos kérdésként említette a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, hogy már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezen két terület iránt.

A 62 éves, Spanyolországban egy villanyszerelő és egy varrónő lányaként született politikus 2014 óta tölti be a franci főváros főpolgármesteri tisztségét. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága mintegy 7 százalék. Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő legfőbb kihívói az elnökválasztáson Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, illetve a jelöltségét még lebegtető Éric Zemmour publicista lehetnek. Zemmour egyes felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent.

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató