2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Merkel figyelmeztette Brüsszelt: Inkább beszélni kellene Magyarországgal, nem forrásokat megvonni

Angela Merkel az utolsó szavával is védi Magyarországot az Európai Bizottságtól.

Óvatosságra intette az Európai Bizottságot a leköszönő Angela Merkel német kancellár, mielőtt a testület megvonná az uniós forrásokat Lengyelországtól és Magyarországtól – írja az Index a Politico alapján. 

Mint ismert az Európai Bizottság mérlegeli bizonyos uniós források kifizetésének felfüggesztését a két ország számára a jogállamisági kritériumok folytatólagos megsértése miatt. A testület egyelőre tartózkodik a radikális eszközök alkalmazásától, azonban számos aktivista és európai parlamenti képviselő követeli a szigorúbb lépést, a momentumos Cseh Katalin egyenesen azt mondta, beperelik a Bizottságot, ha nem alkalmazza a jogállamisági mechanizmust.

Erre a fenyegetőzésre Angela Merkel úgy reagált: 

Úgy gondolom, ez egy kissé elkeserítő, ha fogalmazhatok így óvatosan, amikor a Parlament azt mondja, hogy bepereli a Bizottságot. Nem hiszem, hogy ez bárhova is vezet.”

Hozzátette azt is: „Úgy gondolom, most annak van itt az ideje, hogy mélységében beszéljünk a lengyel kormánnyal, hogyan tudunk úrrá lenni a nehézségeken. Komoly problémáink vannak, de azt tanácsolom, hogy ezeket egyeztetéssel oldjuk meg, hogy találjunk kompromisszumokat.”

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató