2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Putyin: Nem használjuk fegyverként a földgázszállítást Európa ellen

A hidegháború legnehezebb időszakában is betartottuk az egyezményeket és szállítottunk földgázt Európának" - utalt a szovjet időkre Vlagyimir Putyin, aki a CNBC amerikai televíziónak nyilatkozott Moszkvában.



Az orosz elnök tagadta, hogy visszatartottak volna szállítmányokat annak érdekében, hogy térdre kényszerítsék az Európai Uniót. Putyin szerint épp ellenkezőleg: növelték a földgázszállítást Európába. Amikor az amerikai riporter kétkedéssel fogadta ezt, akkor Putyin kijelentette:

szép riporternőnk nem hallotta a válaszomat. 

Putyin kitartott amellett, hogy "a magasabb gázárak az energiahiány miatt alakultak ki, és nem megfordítva. Az európai földgáz piac nem kiegyensúlyozott és nem előrelátható, hogy mi megy ott végbe" - mondta az orosz elnök. Aki azt is hozzátette, hogy Oroszország az idén már 15%-kal növelte földgázszállítását.

"A probléma nem nálunk van hanem a másik oldalon. A szélerőműfarmok nem működtek hatékonyan, mert nem kedvezett nekik az időjárás. Ezenkívül az európaiak nem pumpáltak elég gázt a tározókba a nyár folyamán. Ráadásul a földgázszállítások csökkentek a világ más részeiből Európába" - jelentette ki Putyin, aki ezzel az USA-ra célzott. Mondván az amerikaiak inkább Ázsiában adják el a cseppfolyósított földgázt, mint Európában.



Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató