2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Rómában a szélsőjobboldal betiltásáért tüntettek

Baloldaliak követelték, hogy tiltsák be a szélsőjobboldali szervezeteket, mindenek előtt az Új Erő (Forza Nouva) neofasiszta szervezetet.


Olasz lapok nagyjából 50 ezresre tették a tömeg nagyságát. A tüntetésre 800 busszal és 10 különvonattal vitték az embereket az ország különböző pontjairól. A felvonulók molinóin a "Soha többé fasizmust!" felirat volt olvasható.

A megmozdulásra egy héttel azután került sor, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban, és a neofasiszta szervezetek megtámadták a baloldali szakszervezetek székházát is.



„Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot" - mondta beszédében Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren.

A múlt szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után a neofasiszta FN több vezetőjét őrizetbe vették. Az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára, Luigi Sbarra szombaton azonban arról beszélt, ez kevés, a neofasiszta és a neonáci szervezeteket be kell tiltani.

A kormányzó Demokrata Párt szombaton bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket.

Salvini is kommentálta az eseményt:

Ki gondolta volna...
Néhány nap alatt, először Norvégiában, majd Nagy-Britanniában. Az ellenség Olaszországban és Európában 2021-ben a fasizmus?
Nem, inkább az iszlám terrorizmus.

Míg Európában folyik a vér az iszlám terrorizmus miatt - ezekben az időkben az egyetlen igazi veszély - Rómában a baloldal kampányol, olyan fasisztákat üldöz, akik szerencsére már nincsenek itt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató