2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Az ország összes mozija levetítheti az ElkXrtuk című filmet

Nemcsak a multiplexek, de az ország összes ART-mozija is vetítheti a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását és az utána kialakult forradalmi hangulatot feldolgozó politikai krimit.

A MEGAFILM szerkesztőségünkhöz vasárnap eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése alapján megfelel a hazai művészfilmek kritériumainak az Elk*rtuk című film, ugyanis megkapta az ART-mozis besorolást.

Vagyis az eddigi kifogásokkal ellentétben, az ország összes mozija – multiplex és művész mozi – is játszhatja október 21-től az év legjobban várt független magyar politikai krimijét. A közlemény emlékeztet: korábban számos fórumon cikkeztek arról, hogy a budapesti ART-mozik közül csak a Corvin mozi tervezi játszani a filmet – pedig közben folynak a tárgyalások a Budapest Filmmel további három moziról -, és szóltak cikkek arról is, hogy a multiplexek nem, vagy nagyon alacsony vetítés számmal adják a Megafilm produkcióját. Az indok: szerintük nem hordoz megfelelő művészi értékeket egy közönségfilm.

Az NMHH azonban úgy véli, az Elkrtuk megfelel az ART-mozis kritériumoknak, miszerint minden olyan forgalomba kerülő filmnek art minősítést ad, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez:, vagy amelyet a bizottság oktatási, kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél.

A film egyik producere, Kálomista Gábor szerint „elhárult az akadály az elől, hogy az ART mozik is vetíthessék az Elkrtuk című filmet.”

Helmeczy Dorottya, a film másik producere hozzátette:

”Ezúton üzenünk azoknak a moziknak, akik az ART minősítés hiányában azért zárkóztak el az Elk*rtuk műsorra tűzésétől, mert aggódtak azon, hogy egy magyar közéleti film vajon elegendő művészeti értéket hordoz-e ahhoz, hogy vetíthessék, hát hordoz. Várjuk a mozik jelentkezését, hogy kiszolgálhassuk a nézőközönség vetítési igényét.”

Az igény pedig nagyon is megvan a nézők részéről: a filmre már szeptember 28-án elfogytak a premier másnapjára a jegyek, sőt a következő napokra is alig lehetett már jegyet kapni három héttel ezelőtt, és azóta is folyamatosak a jegyértékesítések.

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató