2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Márki-Zay a moslékkoalíció közös miniszterelnök-jelöltje

Szombaton ért véget az ellenzéki előválasztás második fordulója, vasárnap egész nap folyik a szavazatok feldolgozása. Várhatóan estére végleg kiderül, ki lesz az a miniszterelnök-jelölt, akivel az egyesült ellenzék '22-ben megpróbálja legyőzni Orbán Viktort: Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter. A bejövő híreket, eredményeket percről percre közvetítjük.

Portálunk egyedüliként Magyarországon, kiszivárogtatta csütörtökön, belső információinkra támaszkodva, hogy Márki-Zay megfordította az eredményt és 10 százalékkal elment Dobrev előtt.

 


Dobrev Klára 43,3%  Márki-Zay Péter 56,7%

Feldolgozottság: 100 %


 

Az előválasztás második fordulójának hivatalos végeredménye: 56,7% Márki-Zay Péter, 43,3% Dobrev Klára
 
Összesen:

Márki-Zay Péter 371 560 szavazatot kapott, ami 56,7 %-os eredmény, Dobrev Klára pedig 283 677 szavazattal lett a második, ami 43,3 %-os eredmény

– jelentette be Bedő Dávid. Az OEVB momentumos delegáltja szerint a két fordulóban 850 ezres előválasztói részvétel hatalmas, közös siker, az együttműködő 6 párté, valamint a civileké.

 

Borsodban Dobrev nyert több mint négyezer szavazattal
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a DK miniszterelnök-jelöltjére adtak le több szavazatot

Dobrev Klára: 16 610 szavazat
Márki-Zay Péter: 12 674 szavazat
 

Pest megyében hatalmasat tarolt Márki-Zay Péter
 
Pest megyében hatalmasat tarolt Márki-Zay Péter, így néz ki itt a végeredmény.

Dobrev Klára: 36 579 szavazat
Márki-Zay Péter: 51 044 szavazat

A megye 12 választókerületében leadott szavazatokat összesítették.

Több mint kétezer szavazattal többet kapott Márki-Zay Péter Budafokon, mint a DK jelöltje
 
Budapest 18. választókerületében, Budafok-Budatétényben is megvan a végeredmény.

Dobrev Klára: 3329 szavazat
Márki-Zay Péter: 5914 szavazat

Márki-Zay Péter Hajdú-Bihar megyét is behúzta
 
Hajdú-Bihar megyében így alakult a sorrend a két jelölt között a hat választókerületben leadott szavazatok alapján.

Dobrev Klára: 11 811 szavazat
Márki-Zay Péter: 13 975 szavazat

Erzsébetvárosban nagyot nyert Márki-Zay, több mint kétszer annyian szavaztak rá, mint Dobrevre
 
Budapest 5. választókerületében, a VI–VII. kerületben több mint kétszer annyi szavazatot gyűjtött össze Márki-Zay Péter, mint Dobrev Klára.

Dobrev Klára: 4427 szavazat
Márki-Zay Péter: 11 465 szavazat

Pár perc múlva kihirdetik a végeredményt
 
Két budapesti választókerület és három megye eredményét egyben fogják bejelenteni az Országos Előválasztási Bizottság tagjai pár percen belül. Ezzel pedig kialakul a végeredmény az előválasztáson.

A csepeli körzetet és Veszprém megyét is hozta Márki-Zay Péter
 
Budapest 17. választókerület, Csepelen, Soroksáron:

Dobrev Klára: 4 487 szavazat
Márki-Zay Péter: 4 530 szavazat

Veszprém megyében az internetes szavazatokkal fordította meg az eredményt Márki-Zay Péter.

Dobrev Klára: 9 343 szavazat
Márki-Zay Péter: 9 967 szavazat


Ezt azt jelenti, hogy mind Csepelen, mind Veszprém megyében fordítani tudott Márki-Zay az első fordulóhoz képest, Budapest 17. választókerületében pár hete a DK miniszterelnök-jelöltjére 3402 szavazó adta le a voksát, míg Márki-Zay 1670 szavazatot kapott. Veszprém megyében összesítve 6942 szavazatot gyűjtött Dobrev az első fordulóban, a hódmezővásárhelyi polgármester 3426 szavazatot.

Kispesten és Fejér megyében is Márki-Zay Péter nyert
 
Ismét egy fővárosi választókerület és egy megye összesített eredményeit ismertették.

Budapest 16. választókerületében, Kispesten így alakult a végeredmény:

Dobrev Klára: 4 323 szavazat
Márki-Zay Péter: 4 979 szavazat

Fejér megyében majdnem ezer szavazattal nyert a hódmezővásárhelyi polgármester.

Dobrev Klára: 10 540 szavazat
Márki-Zay Péter: 11 416 szavazat

 

Márki-Zay: Ellenzéket is váltottunk
 
A tiszták koalíciója áll mögötte, mint mondta, külön kiemelve a Székelyek Világszövetségét, és egy sor másik szervezetet. A Momentumnak is köszönte, valamint az LMP-nek is, hogy itt van velük. „A felmentő seregnek időben kell érkeznie, úgy, mint Nándorfehérvárnál, és nem úgy, mint Mohácsnál” – mondta. Így köszönte meg a „megtisztuló szocialista párt” támogatását.

Ezt a küzdelmet nem a pártok nyerték meg, mivel „ellenzéket is váltottunk”, leváltották a bizonytalankodókat, a szélsőségeseket, a hatalommal incselkedőket. „A hátunkat most is be kell biztosítani” – mondott egy újabb háborús hasonlatot, mert a korrupciónak nincsen színe.

Szoros volt a verseny Baranyában és Rákosmentén
 
Budapest 14. választókerületében (XVII. kerület):

Dobrev Klára: 4 025 szavazat
Márki-Zay Péter: 4 719 szavazat

Baranya megyében:

Dobrev Klára: 11 863 szavazat
Márki-Zay Péter: 11 518 szavazat

Márki-Zay: Köszönöm
 
Orosz Anna és Karácsony Gergely után nagy üdvrivalgás közepette lépett a mikrofonhoz Márki-Zay Péter az Anker köz alkalmi színpadán. MZP, MZP – skandálta a tömeg. „Köszönöm” – ezek volt a politikus első szavai.

Karácsony: A szeretet forradalma zajlik Magyarországon
 
Ma Magyarországon a szegénység és a szeretet forradalma zajlik – mondta Karácsony Gergely Márki-Zay Péter eredményváró sajtótájékoztatóján.

Orosz Anna megköszönte Karácsonynak a visszalépést
 
Orosz Anna külön megköszönte Karácsony Gergelynek, hogy visszalépett, ezt taps követte.

Orosz arról is beszélt, hogy szerinte hétfőtől a kormánypárt beindítja majd a propagandagépezetét, hogy aláássa az ellenzéki összefogást. Arra kérte a választókat, hogy ne dőljenek be ennek.

Orosz végül megköszönte a szavazóknak, hogy részt vettek az előválasztáson, és Dobrev Klárának is gratulált az eredményhez.

Orosz Anna: Győztünk!
 
„Orbán Viktornak áprilisban lejár az ideje”

– mondta a Momentum ügyvezetője, Orosz Anna, aki az első beszédet mondta. Orosz megköszönte az aktivistáknak, szavazatszámlálóknak és civileknek, hogy segítették az előválasztás lebonyolítását. Szerinte 850 ezer ember részvétele azt bizonyítja, hogy az emberek a kezükbe vették a sorsukat, ami az elmúlt 12 év apátiája után hatalmas eredmény.

 

Jakab: A győztest mindannyiunknak támogatni kell
 
„A döntést meghoztátok, eszerint Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson – írja Jakab Péter a Facebookon. – Tudom, hogy vannak most, akik csalódottak, mert nem az ő jelöltjük nyert.

 
Úgy fogalmaz a Jobbik elnöke, hogy tudja, vannak olyanok, akik sorolnák a sérelmeiket, amiket elszenvedtek a kampány alatt. „Én viszont mindenkit arra kérek: ne tévesszük szem elől a valódi célt, ami sohasem egymás legyőzése volt, hanem az, hogy a többség dönthesse el, ki vezesse az összefogást a rezsim elleni küzdelemben.”

Az előválasztás szabályához ragaszkodik a Jobbik elnöke. „Abban pedig nincs apróbetűs rész, miszerint csak akkor támogatom a győztest, ha az a szívemnek kedves. A győztest mindannyiunknak támogatni kell, mert csak így van esély legyőzni az Orbán-rendszert. Én ezt fogom tenni.”

Megvan Dobrev Klára első fővárosi győzelme, Szabolcsban is a DK jelöltje nyert
 
Budapest 12. választókerületében, a XV. kerületben már az első fordulóban is Dobrev Klára nyert. Nem lett más eredmény most sem.

Dobrev Klára: 4 114 szavazat
Márki-Zay Péter: 4 085 szavazat

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is hozta a DK-miniszterelnök-jelöltje, ezer szavazat volt a különbség:

Dobrev Klára: 8 941 szavazat
Márki-Zay Péter: 7 902 szavazat

Az első fordulóban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Márki-Zay a negyedik lett az első fordulóban, összesen 2 843 szavazatot kapott, míg Dobrev 6856 vokssal nyert.

A XV. kerületben egyébként erős a DK, 2018-ban egyéniben Hajdu László nyert, az előválasztást pedig Barkóczi Balázs. Az első fordulót Dobrev nyerte 3763 szavazattal, Márki-Zay a harmadik volt 1657 vokssal.

Az internetes szavazatokkal fordított Márki-Zay Békésben, a XV. kerületben volt a verseny
 
Budapest 15. választókerület (XVIII. kerület):

Dobrev Klára: 4 090 szavazat
Márki-Zay Péter: 4 448 szavazat

Békés megyében:

Dobrev Klára: 7 790 szavazat
Márki-Zay Péter: 8 699 szavazat

Hadházy már gratulált Márki-Zay Péternek
 
„Gratulálok a sok százezer szavazó honfitársunknak, gratulálok a sok ezer önkéntesnek, akik ezt lehetővé tették, a győztes képviselőjelölteknek és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltnek” – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos, aki Zuglóban lesz az ellenzék közös jelöltje.

„Polgármester úr ezt a győzelmet a pártok többségének támogatása nélkül vitte véghez – fogalmaz bejegyzésében. – Úgy volt képes sikerre vinni a valódi változás programját, hogy nem álltak mögötte százmilliók és professzionális kommunikációs csapatok, egyedül a rá jellemző konok elszánás és kitartás volt a fegyvere.”

Azt ígéri Hadházy, hogy támogatni fogja Márki-Zayt, és szívesen segít neki abban, hogy „végre tényleg jogi és politikai következményei legyenek az elmúlt 12 évben elkövetett gazságoknak.”

„Szívesen segítek abban is, hogy olyan rendszert építsünk, amely a jövőben megnehezíti a tolvajok dolgát, jöjjenek bármelyik politikai oldalról is.

Szívesen segítek abban is – és meggyőződésem, hogy ez kiemelten fontos feladat lesz –, hogy lebontsuk a propagandagépezetet, amely Orbán Viktor rendszerét szinte bebetonozta a hatalomba.”

Eddig közel tízszer annyi plusz szavazatot szerzett a második körben Márki-Zay, mint Dobrev
 
A feldolgozottság 53 százalékon áll jelenleg, tehát a szavazatok több mint felét már megszámolták. Ennek alapján az látszik, hogy Márki-Zay Péter sokkal több plusz támogatót tudott bevonzani a második fordulóban, mint Dobrev Klára:

- a DK jelöltjére 13 487-tel szavaztak többen ugyanazokon a területeken, mint az első fordulóban,
- míg Márki-Zayra 121 550-nel több szavazat érkezett.

A területi adatok nem fedik teljesen egymást az első fordulóval, mert egy kicsit más a közlés módja, de nagyságrendileg azért stimmelnek az adatok, az új támogatók megmozgatása ennek alapján közel tízszeres a hódmezővásárhelyi polgármester esetében.

Átfordult a vidék
 
Dobrev Klára sokáig eléggé vezetett vidéken, nemrég azonban ez átfordult.

53 százalékos feldolgozottságnál a Budapesten kívüli eredmények így alakulnak:

Dobrev Klára: 90 900 szavazat

Márki-Zay Péter: 99 133 szavazat

Ez a fordulat részben az elsöprő Csongrád megyei Márki-Zay-győzelemnek köszönhető, a Hódmezővásárhelyt magába foglaló megyében több mint 21 ezer szavazatot szerzett a polgármester, Dobrev Klárára pedig valamivel 11 fölötti számban szavaztak. De Győr-Moson-Sopron megyét is magabiztosan hozta Márki-Zay, pedig itt az első fordulóban még Dobrev nyert közel kétszer annyi voksot begyűjtve, mint az akkor még harmadik helyen befutó Márki-Zay.

Óbudán Márki-Zay, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Dobrev Klára nyert
 
A 11. fővárosi körzet és megyei eredményt is bejelentették az elmúlt percekben. Budapest 10. választókerületében (III. kerület) se szakadt meg Márki-Zay fővárosi diadalmenete.

Dobrev Klára: 6 007 szavazat
Márki-Zay Péter: 8 611 szavazat

Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig az első fordulóhoz hasonlóan most is Dobrev nyert, de jócskán feljött a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

Dobrev Klára: 8 043 szavazat
Márki-Zay Péter: 7 616 szavazat


Az első fordulóban Dobrev 3358 vokssal második lett Óbudán, Márki-Zay 2074 szavazattal a harmadik. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az első fordulóban 2873 szavazattal csak a negyedik helyen végzett a hódmezővásárhelyi polgármester, míg Dobrev 6819 szavazattal az első helyen végzett.

Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott Márki-Zay Zuglóban, mint Dobrev, Bács-Kiskun megyét is hozta
 
Budapest 8. választókerületében, Zuglóban (XIV. kerület):

Dobrev Klára: 6 262 szavazat
Márki-Zay Péter: 12 255 szavazat

Bács-Kiskun megyében fordított Márki-Zay, az első fordulóban itt is Dobrev Klára nyert.

Dobrev Klára: 11 428 szavazat
Márki-Zay Péter: 12 407 szavazat

Az első fordulóban Zuglóban Dobrev 3414 szavazatot, míg Márki-Zay 3160 szavazatot gyűjtött össze, Bács-Kiskun megyében Dobrev 9214 szavazatot, Márki-Zay 4574 szavazatot zsebelt be.

Több mint tízezer szavazattal nyert Márki-Zay Csongrád-Csanád megyében, Budapesten továbbra sincs Dobrev-győzelem
 
Nagyot nyert Márki-Zay Péter Csongrád-Csanád megyében, ahova Hódmezővásárhely is tartozik.

Csongrád-Csanád megyében:

Dobrev Klára: 11 461 szavazat
Márki-Zay Péter: 21 769 szavazat

Budapest 13-as (XVI. és XIV. kerület egy része) választókerület:

Dobrev Klára: 3 895 szavazat
Márki-Zay Péter: 6 232 szavazat

Az első fordulóban Dobrev 8 796, Márki-Zay 8 847 szavazatot kapott Csongrád-Csanád megyében, míg Budapest 13. választókerületében a DK miniszterelnök-jelöltje 3062 szavazatot, a hódmezővásárhelyi polgármester pedig 2420 szavazatot gyűjtött össze.

 

Győr-Moson-Sopron megyében is az online szavazatokkal fordított Márki-Zay, és vitte a Budapest 6-os választókerületet is
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Győr-Moson-Sopron megye:

Dobrev Klára: 10616 (sátras szavazás: 9486, online 1130)
Márki-Zay Péter: 13767 (sátras szavazás: 9650, online 4117)

Budapest 6-os számú (VIII. és IX. kerületek egyes részei):

Dobrev Klára: 3676
Márki-Zay Péter: 9691

Az első fordulóban Budapest 6-os választókerületében Karácsony nyert, második Dobrev lett 2272 szavazattal, és Márki-Zay harmadik 2147 szavazattal. Győr-Moson-Sopron megyében Dobrev 8171 szavazattal nyert, Márki-Zay Péter 4641 szavazattal a harmadik helyen végzett.

Márki-Zay Péter Újpesten is fordított, Dobrev nyert Komárom-Esztergom megyében
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek

Komárom-Esztergom megye:

Dobrev Klára: 9970
Márki-Zay Péter: 8052


Budapest 11-es választókerület (Újpest)

Dobrev Klára: 5282
Márki-Zay Péter: 6238

Az első fordulóban Budapest 11-es választókerületében Dobrev nyert 3975 szavazattal, Márki-Zay Péter 2161 szavazattal a harmadik lett. Komárom megyében Dobrev magabiztosan nyert 7615 szavazattal, Márki-Zay pedig Jakab és Karácsony mögött a negyedik helyen végzett 3023 szavazattal.

Márki-Zay fordított Budapest 9-es választókerületében, Dobrev vitte Somogyot
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Somogy megye:

Dobrev Klára: 8542 (55,7%)
Márki-Zay Péter: 6802 (44,3%)

Budapest 9-es választókerület (X. és XIX. kerület):

Dobrev Klára: 4661 (48,3%)
Márki-Zay Péter: 4988 (51,7%)

Az első fordulóban Budapest 9-es választókerületében Dobrev nyert 3086 szavazattal, Márki-Zay Karácsony mögött csak harmadik lett 1604 szavazattal. Somogy megyében Dobrev nyert 6602 szavazattal, Márki-Zay Pétert Jakab (4183) és Karácsony (2862) is megelőzte, negyedik helyen végzett 2464 szavazattal.

Dobrev vitte Heves megyét, Márki-Zay nagyot nyert Budapest 2-es választókerületében
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Heves megye:

Dobrev Klára: 7647
Márki-Zay Péter: 6746

Budapest 2-es választókerület (XI. kerület):

Dobrev Klára: 6135
Márki-Zay Péter: 16391
Az első fordulóban Heves megyében Dobrev nagyot nyert 6153 szavazattal, Márki-Zay csak negyedik lett 2464 szavazattal. Budapest 2-es választókerületében Karácsony kapta a legtöbb szavazatot, Márki-Zay 3203 szavazattal volt második, Dobrev 3038 szavazattal harmadik.

 

Dobrev magabiztos győzelme Nógrádban, Márki-Zay háromszor annyit kapott Budapest 1-ben, mint Dobrev
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Nógrád megye:

Dobrev Klára: 4462
Márki-Zay Péter: 2953

Budapest 1-es választókerület:

Dobrev Klára: 5865
Márki-Zay Péter: 18801

Az első fordulóban Budapest 1-es választókerületében Karácsony kapta a legtöbb szavazatot, Márki-Zay 2527 szavazattal volt második, Dobrev 1789 szavazattal harmadik. Nógrád megyében Dobrev nyert 3566 szavazattal, Márki-Zay csak harmadik lett 1162 szavazattal.

 

10,59%-os a feldolgozottság, 3 megye és 3 budapesti választókerület eredményeit ismerjük eddig
 
Vasárnap délután egy körül kezdtek érkezni az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményei. Eddig országosan 19 megyéből 3 és a budapesti 18 választókerületből is 3 adatait dolgozták fel és ismerhettük meg. Frissülő térképünket itt tudja megnézni.

Eddig 70094 szavazatot számoltak meg, ebből érvényes volt 69454, érvénytelen 640. Ez az összes leadott 662016 szavazatnak a 10,59%-a.

Rekordrészvétellel zárult az első magyar országos előválasztás. Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között többen akartak dönteni, mint ahányan az ellenzék közös egyéni képviselőjelöltjeiről voksoltak az első fordulóban. 662 ezer ember voksolt a második fordulóban, az utolsó napon 118 ezren előválasztottak.

Online szavazatokkal fordított Márki-Zay Vas megyében, és újabb budapesti választókerületet húzott be
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Vas megye:

Dobrev Klára: 6235 (szavazósátorban: 5667, online: 568)
Márki-Zay Péter: 7227 (szavazósátorban: 5073, online: 2154)

Budapest 7-es választókerület (Angyalföld): 

Dobrev Klára: 5830
Márki-Zay Péter: 10739

Az első fordulóban Vas megyében Dobrev nyert 5347 szavazattal, Márki-Zay 2866 szavazatot kapott, Budapest 7-es választókerületében Karácsony nyert, második helyen végzett Dobrev 3878 szavazattal, harmadik lett Márki-Zay 3003 szavazattal.

Péniszrajztól a voksömlésig: megérkeztek a szavazatszámlálás képei
 
Megérkeztek az Országos Előválasztási Bizottságtól a szavazatszámlálásokról készített fotók, melyek az urnaürítés és a voksok összesítésének babramunkáján kívül az (egyébként igen csekély számú) érvénytelen szavazatokat is is dokumentálják – köztük azt a szavazólapot is, melynek kitöltője felélesztette a „szavaz fasszal” ősi hagyományát.

 

 

Budapest 3-as választókerületében nagyon nyert Márki-Zay, Zala megyében szűk Dobrev győzelem
 
Újabb második fordulós eredmények érkeztek.

Zala megye:

Dobrev Klára: 6992
Márki-Zay Péter: 6777


Budapest 3-as választókerület:

Dobrev Klára: 1386
Márki-Zay Péter: 5692

Az első fordulóban Zalában Dobrev 5270, míg Márki-Zay 2575 szavazatot kapott, Budapest 3-as választókerületében pedig Márki-Zay 3079, Dobrev 2410 szavazatot kapott.

Márki-Zay letarolta az egyik budai körzetet

Tolna megyében Dobrev nyert, de nem sokkal.

Béres András, a Párbeszéd oevb delegáltja jelenti be az első eredményeket. Tolna megyét és Budapest 4-es oevk jön elsőre. Tolna megyében Dobrev Klára az első fordulóban majdnem 40 százalékkal nyert, Bp 4-es oevk-ban Karácsony és Márki-Zay mögött 3. volt, az egyik leggyengébb körzete ez volt Dobrevnek.

Most Tolna megyében Dobrev 5504, Márki-Zay 5017 szavazatot kapott összesen. Kevés érvénytelen volt, ami nem befolyásolta a végeredményt.

A kis különbség azért érdekes, mert első körben Dobrev Klára itt jóval az országos aránya fölött nyert.

Budapest 4-es oevk-ban Dobrev 1953, Márki-Zay 6102 szavazatot kapott.

Az első eredmények: Tolna megyét Dobrev, Budapest 4-et Márki-Zay vitte
 
Ahogy az első kör számlálásánál, most is az OEVB delegáltjai közlik a részeredményeket. A bejelentéseknél egyszerre egy megyei és egy budapesti választókörzet adatait mondják el.

Vasárnap egykor el is kezdtek beérkezni az első eredmények:

Tolna megye:

Dobrev Klára: 5504 szavazat.
Márki-Zay Péter: 5017 szavazat.


Budapest 4-es választókerület:

Márki-Zay Péter: 6102 szavazat.
Dobrev Klára: 1953 szavazat.

 

Dobrev: Nem az a lényeg, hogy ki lesz az ellenzéki összefogás közös jelöltje


Dobrev Klára Facebook oldalán arról beszélt, hogy

bárki is győzött itt mindenki nyert. Még az utolsó hét feszült hangulata ellenére is. Mert az igazán lényeges nem az, hogy ki lesz az ellenzéki összefogás közös jelöltje, hanem hogy mindenki ott álljon mögötte. Egyedül senki nem tudja legyőzni a Fideszt.

Dobrev arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak vitái után dolgozni kell az ellenzéki összefogáson.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató