2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Már ezen a héten indulhat a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen

Nagyon rövid időn belül aktiválja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust – erről beszélt a Bloombergnek Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos.

Ez legfeljebb napok vagy hetek kérdése

- tette hozzá Reynders. 

Az EU Elsősorban Magyarország és Lengyelország esetében alkalmazná a pénzügyi zsarolást. Ugyanez a két ország az, amelyeknek a helyreállítási alapokból származó kifizetéseit a Bizottság egyelőre blokkolja. Magyarország esetében 7,2 milliárd, Lengyelország esetében pedig 36 milliárd euróról van szó.

A jogállamisági mechanizmus viszont kiterjed nemcsak erre a forrásra, hanem a hét éves költségvetésből származó, ennél lényegesen nagyobb összegre is.

Reynders az interjúban azt is mondta, hogy

Jelenleg a lehető legerősebb fájlt próbáljuk felépíteni a reagáláshoz.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nem várja meg annak a pernek a végkimenetelét, amelyet a magyar és a lengyel kormány kezdeményezett az Európai Bíróságon, kérve a jogállamisági rendelet megsemmisítést. Abban az ügyben múlt héten tartott tárgyalást a bíróság, a főtanácsnoki véleményt december 2-én ismertetik, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

Reynders az interjúban azt is elmondta, hogy Lengyelország kapcsán nagyon nagy a nyomás különböző tagállamok részéről, hogy minél előbb függesszék fel a támogatást. A téma – bár nem szerepel a hivatalos napirenden – minden bizonnyal szóba kerül az állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő két napos csúcstalálkozóján is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató