2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Republikon: Márki-Zay győzelmével a Jobbik elveszítheti korábbi szerepét

"Az előválasztás lehetőséget adott egy kívülről érkező politikusnak, hogy az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje legyen, azonban magát az előválasztást az ellenzéki pártok szervezték saját forrásaikból, saját aktivistáik részvételével. Ezzel az előválasztás intézménye egyszerre volt képes frissíteni az ellenzéki kínálatot és megőrizni a pártok vezető szerepét" – derül ki a Republikon Intézet legújabb gyorselemzéséből.

A kutatás arra is kitért, hogy mi várható az előválasztást követően. Elsőként a közös lista összeállításával kell megbirkóznia az összefogásnak. A DK vezető szerepét beárnyékolja Márki-Zay győzelme, ennek ellenére a legerősebb ellenzéki párt lesz majd a parlamentben – vélekednek az elemzés készítői.

Mindemellett változni látszik az egyes ellenzéki pártok pozíciója: a Márki-Zay melletti kiállás stabilizálta a Momentum helyzetét, a Jobbik azonban könnyen elvesztheti eddig betöltött jobboldali és kistelepülési szerepét Márki-Zay megjelenésével. Karácsony Gergely visszalépése pedig felerősítheti a szocialista szavazók elvándorlását a DK felé.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató