2021. december 01. - Elza
EUR : 366.83
USD : 322.8
Időjárás ikon

Az Alkotmánybíróság szerint nem volt alaptörvény-ellenes az SZFE-hallgatók félévének felfüggesztése

Nem sértette a felsőoktatás autonómiáját, hogy tavaly novemberben felfüggesztették az oktatást az SZFE-n.

Az SZFE Facebook-oldalán írták meg a hírt, miszerint nem alkotmányellenes az, hogy tavaly novemberben felfüggesztették az oktatást az SZFE-n. Az Alkotmánybíróságot még a volt SZFE Hallgatói önkormányzata kereste meg az ügyben. 

A megkeresést az Alkotmánybíróság elutasította, mert a Kormány 2020. november végén hatályba lépett rendelete értelmében a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, és a felsőoktatásban résztvevők számára a rendkívüli helyzettel érintett félév nem számít bele a finanszírozott félévek számába.

A pontos tájékoztatását az Alkotmánybíróságnak alább közöljük:

„A Kormány 2020. november végén hatályba lépett, a most vizsgált rendeletében foglaltak alapján rendkívüli helyzetben, így a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatók, és a felsőoktatásban résztvevők számára a rendkívüli helyzettel érintett félév nem számít bele a finanszírozott félévek számába. Az Alkotmánybíróság megállapította továbbá, hogy a rendelet szabályozása a felsőoktatáshoz való jogot szükséges és arányos mértékben korlátozza, mert az kizárólag a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik, és egy speciális jog gyakorlását teszi lehetővé a fenntartó részére, a felsőoktatási intézmény szenátusának egyetértésével.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató