2021. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 363.51
USD : 321.72
Időjárás ikon-7°

Márki-Zay 10 helyet kérne a közös listán

Márki-Zay Péter sikerével ért véget a vasárnap zárult ellenzéki előválasztás, a győztessel kiegészült hat párt képviselői most visszavonulnak a füstös szobákba, hogy többek között megegyezzenek az érdekellentéteket rejtő közös lista névsoráról.- írja az Index.

Az előválasztáson eldőlt, hogy kikből áll az a 106 fős képviselőjelölti mezőny, akik 2022-ben a kormánypárti indulók riválisai lesznek az egyéni választókerületekben. A második forduló végére az is kiderült, hogy a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben rajthoz álló Márki-Zay Péter lesz.

A listavita feszültséget hozhat

A közös lista felállításánál az előválasztás végeredménye mellett fontos szempont lesz az is, hogy azok a pártok, amelyek több, nehezen nyerhető körzetben indulnak 2022-ben, kompenzációban részesüljenek a listán biztos bejutó helyeknek számító pozíciók elosztásánál.

Az alkudozás sarokpontja, hogy mind a hat pártnak biztosítva legyen a frakcióalapításhoz szükséges minimumlétszám, legalább öt mandátum.

Az alaphelyzet Márki-Zay Péter győzelmével megváltozott, és bár a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyelőre nem alakul párttá, az előválasztás győztese egy hetedik frakciót szeretne, amelyben helyet kaphatnának civilek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt képviselői is. Az ellenzéki szövetség eredeti megállapodása hat frakcióról szól, ezt bővítené ki Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök-jelölt konkrét számról eddig nem beszélt a hetedik frakciót illetően, de azt többször is hangoztatta, hogy a lista első harminc helyén három roma képviselőjelöltnek is ott kell lennie.

A lap információi szerint a nulladik körös tárgyalások a listáról a héten elkezdődnek. Két pártból is megerősítették, hogy szeretnék lehetőleg karácsony előtt lezárni ezt a kérdést.

AZ INDEX ÉRTESÜLÉSEI SZERINT TÍZ HELYET KÉRHETNEK A KÖZÖS LISTÁN MÁRKI-ZAY PÉTERÉK A KÖVETKEZŐ NAPOK TÁRGYALÁSAIN.

Az Index úgy tudja, következetesek akarnak lenni abban, hogy azok a jelöltek, akik esetében felmerül a korrupció vagy a Fidesszel való összejátszás gyanúja, ne kerülhessenek rá a listára. Mind a közös lista, mind pedig a közös program ügyét legkésőbb december végéig tisztáznák. Azzal a miniszterelnök-jelölt környezetében is számolnak, hogy a legerősebb ellenállásba a DK-nál és a Jobbiknál ütközhetnek.

Az Indexnek a hat párt egyik politikusa a hetedik frakció esélyeiről elmondta, hogy

EGY KISEBB FRAKCIÓ ÖT-HAT KÉPVISELŐVEL VALÓSZÍNŰLEG LÉTREJÖHET, DE ENNÉL TÖBB LISTÁS BEJUTÓ HELY MÁR SZÉTFESZÍTHETI A RENDSZERT.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató