2022. augusztus 20. - István
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Manfred Weber: A lengyel kormány a „közvetett kilépés” politikáját követi

Az európai uniós tagság közvetett felszámolása, az „indirekt exit” politikáját követi a lengyel kormány a frakcióvezető szerint.

Az európai uniós tagság közvetett felszámolása, az „indirekt exit” politikáját követi a lengyel kormány azzal, hogy megkérdőjelezi és nem tartja tiszteletben a közösség szabályait és elveit – jelentette ki Manfred Weber kedden.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője a ZDF német országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta:

a lengyel kormánynak igaza van abban, hogy az Európai Unió nem egy állam.

Az EU „szabad országok szövetsége” és olyasmi, mint egy társasház, amely házirend alapján működik. Ezt a házirendet mindenkinek be kell tartania, aki a ház közösségének tagjaként akar élni. Ez akár azt is jelentheti, hogy a tagságért módosítani kell az alkotmányt, sőt, akár az adott ország nevét is meg kell változtatni.

Azonban a lengyel kormány megkérdőjelezi és nem tartja tiszteletben a közös szabályokat és elveket, ami azt jelenti, hogy az „indirekt exit” politikáját követi.

Ez elfogadhatatlan, kárt okoz a közösségnek és csak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek használ, aki „le akarja építeni a jogállamot és egy gyenge Európai Uniót akar” – fejtette ki az EP legnagyobb frakciójának vezetője.

Hangsúlyozta, hogy nem a lengyel EU-tagság megszüntetése, a „polexit” pártján áll, hanem éppen ellenkezőleg, a közösség összetartására törekszik. Mint mondta, el kell érni, hogy a lengyel kormány ismét tartsa tiszteletben a házirendet. Ezért az Európai Bizottságnak

ki kell használnia azt a lehetőséget, hogy visszatarthat uniós támogatásokat, ha az adott országban sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanácsban pedig nyíltan beszélni kell a jogállamiság lengyelországi helyzetéről.

A minapi lengyelországi tüntetésekről kiemelte, hogy a folyamatokat nem lehet kívülről irányítani, a jogállamiságért a lengyel polgároknak kell kiállniuk. „A lengyelek olyan országban akarnak élni, amelyben tisztelik a jogállamiságot és nekünk ezekre az erőkre kell építenünk” – mondta Manfred Weber, aki azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az EP-ben Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök részvételével vitát tartanak a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről, amely szerint egyes uniós szabályok nem férnek össze a lengyel alkotmánnyal.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató