2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Márki-Zay Péter a CNN-en: Soha nem volt még ekkora esély Orbán legyőzésére

A CNN-en adott interjút Márki-Zay Péter Christiane Amanpournak. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét a 2022-es esélyek, az ellenzék egyben tartásának nehézségei és a migrációhoz való viszonya mellett arról is kérdezték, hogy mit szól ahhoz, hogy elkezdték Trumphoz hasonlítani. Márki-Zay azt mondta, irigyli stabil demokráciájáért Amerikát, és arról beszélt, hogy soha nem volt még akkora esély Orbán legyőzésére, mint most.

A migrációról is szó esett.

“Orbán gyűlöletkampányt indított. Humánusan kell bánnunk az emberekkel, és soha nem szabad semmilyen közösséggel szemben gyűlöletkampányt folytatni” - mondta a moslékkoalíció miniszterelnök-jelöltje.

Amanpour ezután egy korábbi Szijjártó-interjút is bejátszva a “keresztény Magyarországról" kérdezte Márki-Zayt.

Márki-Zay arról beszélt, hogy Orbán sokáig “radikális liberális volt”, aztán Putyin-ellenes és EU-párti, majd fordítva: EU-kritikus Brüsszel-barát jobboldali lett. Márki-Zay szerint Orbán rendszerét nem elsősorban az ideológia határozza meg, hanem a korrupció. “Egy keresztény politikus pedig soha nem fogadhatja el a korrupciót” – mondta.

Orbán egy autokrata, úgy változtatja meg a választási törvényt, ahogy akarja – tette hozzá.

A műsorvezető ezután a Trump- és a Márki-Zay-jelenség közötti hasonlóságokról kérdezte, és Krekó Pétert idézte, aki szerint Márki-Zay Trumphoz hasonlóan párton és a főáramon kívüli jelölt, és a támogatottságuk mögött részben hasonló okok is állhatnak. Márki-Zay ezt visszautasította, azt mondta, semmiképp sem tudja elfogadni a trumpi hasonlatot". Magyarország és az Egyesült Államok között szerinte nincs túl sok politikai párhuzam: Orbán az elmúlt években lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, “alaptörvényt csinált alkotmány helyett, még csak nem is alkotmánynak hívják”, emelte ki, ő pedig irigykedve nézi az amerikai demokrácia stabilitását.

Amanpour végül rákérdezett arra is, hogy mennyire stabil a magyar ellenzéki együttműködés. “A Fidesz árulókat fog keresni az ellenzéken belül” - válaszolta.

Márki-Zay végül kiemelte, hogy az idő változik, 2019-ben már sok városban vesztett a Fidesz az önkormányzati választásokon, és most lehet bízni benne, hogy 2022-ben ez fog történni országos szinten is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató