2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A lengyel parlament előtt a Stop, LMBTQ!-törvényjavaslat

Október 28-án kezdi meg a tárgyalás a lengyel szejm az úgynevezett Stop, LMBTQ!-törvényjavaslatról. A tervezet illegálisnak minősíthetik a homoszexualitás propagálását, és betilthatnák a Pride felvonulások lengyelországi megrendezését is. A törvényjavaslat azért kerülhetett a parlament elé, mert az Élet és Család Alapítvány nevű civil szervezetnek (Fundacja Życie i Rodzina) sikerült száznegyvenezer aláírást összegyűjtenie a kezdeményezéséhez.

A javaslat céljai közé tartozik többek között, hogy törvényellenesnek minősítsék Lengyelországban a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultság propagálását, az arra irányuló támadásokat, hogy a házasság egy férfi és egy nő közötti szövetséget jelent, illetve mindennemű szexuális tevékenység gyermekek körében történő népszerűsítését. Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, a Pride felvonulás is a homoszexualitás nyilvános propagálásának, ennélfogva akár illegálisnak is számíthat majd. 2013 óta egyébként hasonló törvény létezik Oroszországban is – tudta meg a Magyar Nemzet.

 

Egyre több embernek van elege az LMBTQ-közösség agressziójából, és egyre többen akarják megállítani őket

– jelentette ki Kaja Godek aktivista, a törvénytervezet egyik fő kezdeményezője. A tervezet szerzői azt állítják, az LMBTQ-szervezetek legfőbb nyomásgyakorlási eszközei a tüntetések, amelyeken azt követelik, hogy engedélyezzék az azonos neműek házasságát, valamint gyermekvállalását.

A jogszabály legfontosabb feladata a lengyel alkotmány védelme lenne, amely a családdal kapcsolatos kérdéseket előnyben részesíti. Ha Lengyelország szeretné megóvni a családok jogait, akkor az olyan alapvető értékeket is védelmeznie kell, mint a házasság, az anyaság és az apaság

– tették hozzá.

A törvényjavaslat mindezen felül azt is előírja, hogy a gyülekezéseken megtiltsák a vallási jelképek vagy a vallási rituálékhoz kapcsolódó tárgyak használatát oly módon, hogy az sérti a vallásos emberek érzéseit. Ezenkívül az összejöveteleken betiltanák a szexuális vagy erotikus jellegű jelmezek viselését és a meztelenséget is.

A melegfelvonulásokon és a hasonló LMBTQ-gyülekezéseken rendszeresen kigúnyolják a keresztény szimbólumokat és értékeket, sőt a lengyel nemzeti jelképeket is. Ezenkívül az ilyen összejövetelek résztvevői a viselkedésükkel gyakran sértik a közerkölcsöt

– fogalmaztak a tervezet kezdeményezői.

Lengyelországban egyébként az elmúlt időszakban több mint száz régió, járás vagy település nyilvánította magát LMBTQ-mentes övezetnek, azaz olyan határozatokat hoztak, amelyekkel elzárkóznak az LMBTQ-ideológiától. Lengyelországban az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot, bejegyzett élettársi kapcsolatban sem élhetnek, gyermekeket sem fogadhatnak örökbe. Márciusban egy olyan törvénytervezetet nyújtottak be kormánypárti képviselők, amely azt is tiltaná, hogy a bizonyítottan homoszexuális kapcsolatban élők egyedülálló szülőként fogadhassanak örökbe gyermeket. Az Európai Bizottság az LMBTQ-mentes zónák ügyében kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, amiért – szerintük – a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a brüsszeli testület megkeresésére a zónákról szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban. Az Európai Parlament pedig állásfoglalást adott ki arról, hogy az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni az összes uniós tagállamban. Egyúttal jelképesen az LMBTQ-szabadság zónájának nyilvánították az uniót.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató