2023. március 27. - Hajnalka
EUR : 388.21
USD : 361.93
Időjárás ikon11°

Beperelik a francia szépségversenyt, mert szexista és diszkriminatív

Törvénytelen megkülönböztetéssel érvelve beperelte a 101 éves múltra visszatekintő Miss France szépségversenyt lebonyolító céget egy jogvédő szervezet. Az Osez le féminisme! (Merj feminista lenni!) szerint a verseny előfeltételei diszkriminatívak és ellentétesek a francia törvényekkel – írta a CNN.

A versenyhez való jelentkezéshez ugyanis előfeltétel, hogy a pályázó:

legalább 165 centiméteres legyen,

hajadon,

gyermektelen,

de kizáró ok lehet az is, ha a pályázón van tetoválás, dohányzik, vagy haját betoldással hosszabbíttatta.

a pályázatban meg kell adni a ruhaméretet, és kötelezettséget kell vállalni arra, hogy belátható időn belül külalakjának fizikai paraméterei nem változnak meg jelentősen. Ellenkező esetben ötezer eurós bírságra kötelezhető.

„Elég a szexista szabályokból!”

– idézte a jogvédő szervezet vezetőjét a CNN. Alyssa Ahrabare szerint a verseny csupán az egyenlőség útjában álló sztereotípiákat erősíti, egy régmúltat idéző rendezvény.

A perbe bekapcsolódott a jogvédő szervezet mellett három korábbi pályázó, akiket azért utasítottak el, mert nyilvános helyen dohányoztak és alkoholt fogyasztottak.

A szépségverseny már korábban is kritika tárgya volt, nemcsak diszkriminatív szexizmusa miatt, hanem mert a gyerekeket is érintette. 2013-ban sikerült elérni Franciaországban, hogy 16 év alattiak számára ne lehessen szépségversenyt tartani, mivel ez szexualizálja a gyerekeket.

A szépségversenyiparban máshol is felmerül a diszkrimináció vádja: a Miss Ukrajna 2019-es győztesét, Veronika Didosenkót azért fosztották meg címétől, mert kiderült, hogy édesanya.

Indiában a bőrszín alapján jellemzően behatárolható a győztes, a Miss United States of America rendezvény pedig elérte, hogy transzgender nők ne indulhassanak a versenyen.

A kritikák ellenére azonban a rendezvény továbbra is népszerű: a 2020. decemberi Miss France közvetítése 15 éves rekordot döntött, 8,6 millió nézővel a 67 milliós országban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató