2021. november 28. - Stefánia
EUR : 367.69
USD : 326.4
Időjárás ikon

Hat–hétezer illegális bevándorló várakozhat a fehérorosz határnál

Hat-hétezer, Irakból, Szíriából és egyéb országokból érkezett bevándorló várakozhat arra, hogy megpróbáljon illegálisan belépni az Európai Unió (EU) területére Fehéroroszország felől–közölte szerdán a litván kormány. A litván belügyminiszter szerint nehéz megbecsülni az illegális bevándorlók pontos számát, mert Fehéroroszország továbbra is migránsokat szállíttat be magához, akiket később az EU-s tagállamokkal közös határaihoz küld.

Agne Bilotaite litván belügyminiszter szerdán a litván fővárosban, Vilniusban elmondta: a litván és a lengyel kormánynak nagyon eltérő mutatói vannak, ám Vilnius szerint körülbelül hat-hétezer emberről lehet szó – jelentette a BNS balti hírügynökség. A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

Eltökéltek vagyunk az EU keleti határainak megvédésében, és teljesítjük kötelezettségünket

–fogalmazott Ingrida Simonyte litván miniszterelnök szerdán Andrzej Duda lengyel elnökkel közös vilniusi találkozóját követően.Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt. Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat. Lukasenka azt is közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak:

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató