2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Romániában kéthetes kényszerszünetre küldik jövő héttől az iskolásokat, mindenütt kötelezővé válik a védőmaszk viselése, és az oltatlanok mobilitását korlátozó további megszorításokat vezetnek be – jelentette be szerdán Klaus Iohannis államfő, miután megbeszélést tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésben illetékes hatóságok vezetőivel.

Az elemi iskolák alsó tagozatán jövő héten amúgy is vakáció lenne, ezt azonban most a teljes közoktatásra kiterjesztik, és kéthetesre bővítik. Az államfő egyelőre nem részletezte, hogyan változik a tanév szerkezete, de a román média azt valószínűsíti, hogy a járványügyi kényszervakációk miatt rövidebb lesz a nyári szünet.    

A korlátozások részleteit kormányhatározatban pontosítják a hét folyamán

Iohannis példaként említette, hogy

általános éjszakai kijárási tilalom lép életbe, ez azonban a beoltottakra nem vonatkozik.

Napközben a legtöbb helyre csak a védettséget igazoló „zöld igazolvánnyal” lehet majd belépni. Az államfő kijelentette: addig van szükség korlátozásokra, amíg a kétkedőket is sikerül meggyőzni, hogy a világjárvány csak oltással fékezhető meg.  

Rámutatott: Nyugat-Európában, ahol 70-80 százalékos az átoltottság, az emberek visszatértek megszokott életükhöz,

a járvány már nem érezteti hatását. Ezzel szemben a földrész „innenső” részében, ahol különböző okok miatt az emberek fenntartásokkal viszonyulnak a vakcinához, a járvány egy újabb hulláma pusztít, Romániában pedig katasztrofális helyzet alakult ki: több száz ember hal meg és több tízezer fertőződik meg naponta.    

Iohannis felhívást intézett polgártársaihoz

Ne dőljenek be azoknak, akik azt hazudják, hogy a vakcina veszélyes, vegyék fel az oltást, mert csak így védhetik meg magukat a betegség súlyos formáitól, a társadalom egésze pedig csak így fékezheti meg a járványt. Az államfő – több mint egy éves szünet után – azt követően ragadta magához a kezdeményezést a járvánnyal kapcsolatos intézkedések terén, hogy Romániában kedden meghaladta az ötszázat a betegségben egyetlen nap alatt elhunyt áldozatok száma. Iohannis úgy értékelte: riasztó az a tétlenség, ahogyan a hatóságok viszonyultak ehhez a drámai helyzethez.    

A 19,3 millió lakosú Romániában szerdán meghaladta a másfél milliót a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, és 14 ezer fölé emelkedett a naponta újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések kéthetes átlaga. Az utóbbi héten több mint 2500 koronavírusos beteg vesztette életét az országban, és immár harmadik hete lakosságarányosan Romániában szedi a legtöbb áldozatot a járvány a világban. Romániában eddig a beoltható – 12 év feletti – lakosság 35,7 százaléka oltatta be magát.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató