2021. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 364.35
USD : 321.69
Időjárás ikon

14 milliárdos bírságot szabott ki a GVH Bige László milliárdos nagyvállalkozó cégcsoportjának

Évek óta tartó vizsgálat tárta fel a baloldali nagyvállalkozó, Bige László nevéhez fűződő súlyos visszaéléseket. Mint ismert, Bige Lászlót – aki elkötelezett híve Dobrev Klárának és Márki-Zay Péternek – már korábban is kihallgatta a rendőrség egy vesztegetési ügyben, sőt házi őrizetben is volt, az újabb botrányt leleplező Gazdasági Versenyhivatal most 14 milliárdos büntetést szabott ki kartellezés miatt a vállalkozóhoz köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására.

A teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellt tárt fel a GVH, rekordösszegű bírság lett a vége – írja a Gazdasági Versenyhivatal pénteki közleményében. Mint kifejtik, a vizsgálat megállapította, hogy a Bige László nevéhez köthető Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A HAZAI TERMELŐK KÖLTSÉGEIT IS BEFOLYÁSOLTA

A nemzeti versenyhatóság most zárult vizsgálata feltárta, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett – a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében – jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak. A versenyhatósági eljárás feltárta továbbá, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt. A cég – forgalmazóival egyetemben – emellett a vevők egymás közötti felosztására is törekedett.

Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag-utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat
-emeli ki a közlemény.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, melyből kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást. A kartellező kilenc vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. Az együttműködő cégek egyike a hatályos szabályok szerint a bírság teljes elengedésében, másikuk pedig csökkentésben részesült, így nyolc vállalkozás kapott bírságot a jogsértésekért. A bírságok kiszabásakor a GVH Versenytanácsa – a gyakorlatának megfelelően – a kartellel érintett áruk értékesítése révén elért árbevételt vette alapul. A hosszú időn keresztül folytatott és kiterjedt jogsértésekre a Versenytanács összesen 14,1 milliárd forintos pénzbírságot rótt ki a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-re és a Cargill Magyarország Zrt.-re.

Forrás: GVH; fotó: MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató