2021. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 364.35
USD : 321.69
Időjárás ikon

Erdoğan nemkívánatos személynek nyilvánította az amerikai, a francia és a német nagykövetet is

A Politico azt írja, Erdoğan szombaton közölte, utasította az ország külügyminisztériumát, hogy nyilvánítsanak „persona non grata”-nak tíz nyugati nagykövetet, akik hétfőn a négy évvel ezelőtt bebörtönzött polgárjogi aktivista és filantróp üzletember, Oszman Kavala szabadon bocsátását követelték. A közös nyilatkozatot az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország, Kanada, Norvégia és Új-Zéland nagykövetei írták alá, és Kavala „sürgős szabadon bocsátására” szólítottak fel.

A Politico szerint egyelőre nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy az érintetteket kiutasítják Törökországból. Erdoğan úgy fogalmazott, „vagy meg kell érteniük Törökországot, vagy el kell menniük”. A tisztviselők persona non grata-nak nyilvánítása az esetek többségében nem biztosít tovább diplomáciai mentességet, és általában a kiutasítással egyenértékű.

Kavala fogva tartása széles körű nemzetközi bírálatot váltott ki, többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága részéről is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató