2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket ma

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján.

A központi programok az Országház előtt a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek. Délután a Műegyetemtől indul a Békemenet az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Az Andrássy út másik végén közös ellenzéki rendezvényt tartanak.

AZ ORSZÁGGYŰLÉS 1991-BEN NYILVÁNÍTOTTA HIVATALOS NEMZETI ÜNNEPPÉ OKTÓBER 23-ÁT,

amit az alaptörvény is megerősített.

Napközben a Parlamentben megtekinthetik az érdeklődők a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Az Országház előtti Kossuth Lajos téren egy Csepel teherautó is ki lesz állítva.

SZINTÉN INGYENESEN LESZ LÁTOGATHATÓ A TERROR HÁZA MÚZEUM,

ahol a Hősök falánál bárki gyertyát gyújthat. Továbbá egész napos protokollmentes megemlékezés lesz az Új köztemetőben a 301-es parcellánál.

Este fényfestés lesz látható a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épületén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem "K" épületén, a Duna felőli oldalon, a Terror Háza Múzeum falain, a Jászai Mari téren a Nagy Imre-szobron, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében lévő épületen.

ORSZÁGSZERTE TARTANAK HELYI KOSZORÚZÁSOKAT, MEGEMLÉKEZÉSEKET ÖNKORMÁNYZATOK, CIVIL SZERVEZETEK, PÁRTOK ÉS POLITIKUSOK.

A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban lezárásokra, korlátozásokra kell készülni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató