2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

178 millió Facebook-felhasználó adatait lopta el egy ukrán programozó

Amatőr hiba miatt bukott le az elkövető, akit most be is perelt a vállalat.

A csaknem 3 milliárd havi aktív felhasználóval bíró Facebook adatbázisa nem csak Mark Zuckerbergéknek aranybánya, hanem azoknak az ügyeskedőknek is, akik sikerrel tudnak meríteni belőle. Közéjük tartozik az ukrán Alexander Alexandrovics Szoloncsenko is, akit most több mint 178 millió ember adatainak ellopása és áruba bocsátása miatt perelt be a közösségi óriás – számol be a PCWorld.

Az elkövető 2018 januárja és 2019 szeptembere között hajtotta végre az adathalászatot, egy trükkös módszer bevetésével. Szoloncsenko a Messenger „Contact Importer” funkciójával élt vissza, ami a telefonkönyvben található számok alapján keres Facebook-felhasználókat. A programozó egy automatizált szoftvert bevetve véletlenszerűen generált telefonszámok millióival bombázta a Facebook szervereit, a kontakt-importáló pedig feltárta neki, ha egyezést talált. 20 hónap leforgása alatt így gyűjtötte össze a több mint 178 millió tételből álló csomagot.

Nem az első esete

A Facebook szerint Szoloncsenko több más vállalat (köztük Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankjának és futárcégének) adatbázisait is megdézsmálta, végül azonban egy amatőr hiba miatt sikerült feltárni a kilétét: állásportálokon és e-mail-címekben is ugyanazt a nicknevet használta, mint a RaidForumon.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató