2021. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 363.51
USD : 321.72
Időjárás ikon-7°

Elismerte a tálib miniszter: Kína pénzt öntene Afganisztánba az amerikaiak kivonulása után

Kína hajlandó dollármilliárdokat befektetni Afganisztánban abban az esetben, ha a tálib vezetés garantálja a kínai munkások és ingóságok biztonságát, közölte Zabihullah Mudzsáhid, a tálib kormány kulturális és tájékoztatási minisztere az Amerika Hangja (Voice of America) amerikai televíziónak adott interjúban.

Az egyik projekt, amely a kínaiakat érdekli, a Mesz Ajnak rézlelőhely kiaknázása.

Kabul kész garantálni a kínaiak biztonságát a befektetésekért cserében, jegyezte meg Zabihullah Mudzsáhid.

A tálib miniszter elmondta, hogy az Iszlám Állam nem jelent problémát, nincs komolyabban jelen Afganisztánban, sőt, inkább rejtőzködni kényszerül. Az Iszlám Emirátus (ahogy a tálibok a saját kormányukat nevezik) igyekszik gyökerestől felszámolni a szervezetet, az utóbbi napokban a csoport számos tagját őrizetbe vették, és több támadásukat is meghiúsították.

Zabihullah Mudzsáhid azt is kifejtette a csütörtökön este megjelent interjúban, hogy

a gazdaság kezd visszatérni a normalitáshoz, a nagyobb projektek, például az útépítések folytatódnak.

Kiemelte: az afgán néppel szembeni igazságtalanságnak tartják, hogy több ország befagyasztotta Afganisztán vagyonát. A tálib kormány tárgyalásokat folytat erről az Egyesült Államokkal és más országokkal. El akarják érni, hogy ezek az államok és a nemzetközi bankok felszabadítsák ezt a vagyont, amely az afgán nép tulajdona, fogalmazott a miniszter.

Az újságírónak a lányok oktatására irányuló kérdésére Zabihullah Mudzsáhid elmondta: csak eljárásrendi változást vezetnek be. A kormány tervet dolgoz ki arra, hogyan tudnák garantálni a lányok biztonságát az iskolákban. A miniszter elmondása szerint iszlám jogtudósoknak kell kidolgozniuk azokat a szabályokat, amelyek betartásával a nők dolgozhatnak vagy tanulhatnak. A kormány most arra vár, hogy a jogtudósok összeüljenek, és közöljék a döntésüket e kérdésben.

Arra a bírálatra reagálva, hogy az új afgán kormány nem eléggé befogadó az országban élő etnikumok tekintetében, Zabihullah Mudzsáhid kifejtette: a kabinet munkájában többféle nemzetiségű ember vesz részt. Hozzátette, hogy az új kormányzat még mindig alakulóban van, és azt hangsúlyozta, hogy az összes ilyen problémás kérdést megoldják majd.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató