2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Videóban üzent az al-Kaida

Az al-Kaida legveszélyesebb ágaként számon tartott AQAP a 9/11-es terrorakciónál is pusztítóbb merénylet(ek)et helyezett kilátásba videóüzenetében. Az ok: Izrael amerikai támogatása. Afganisztán tálib uralom alá kerülése a jelek szerint újabb lökést adhat a terroristáknak. 



Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-én tartott beszédére válaszul október 6-án egy videóüzenetben reagált az al-Malahem, vagyis az Arab-félszigeten működő al-Kaida (AQAP) médiacsoportja. Az AQAP az al-Kaida hálózatának legaktívabb terrorcsoportja, és éppen emiatt mind közül a legveszélyesebbként tartják számon.

„Üzenet az amerikai népnek:

Még meg kell tanulnotok a leckét”

címet viselő videójában Ibarhim al-Qosi, az al-Kaida magas rangú tisztviselője és pénzembere kommentálta – egyebek mellett – Joe Biden említett beszédét, amelyet az amerikai csapatok afganisztáni kivonása után tartott az elnök.

„Amerika eddigi legnagyobb veresége, melyet szuperhatalomként és a világ legerősebb országaként el kellett szenvednie az anyagi és emberi veszteségein túl, a hírnevének és tekintélyének csorbulása”

– fogalmazott al-Qosi a videóban. Kifejezte ugyanakkor gratulációját a tálibok emírjének, Hibatulla Ahundzádának, és egyenesen „pompásnak” nevezte a tálib győzelmet.

Al-Qosi visszautasította Biden elnök azon helyzetértékelését, miszerint „az Egyesült Államoknak sikerült elérnie azokat a célokat, melyekért a háború indult – vagyis hogy megöljék Oszama bin Ladent, és megakadályozzák, hogy Afganisztán kiindulópontja lehessen az Amerika és szövetségesei biztonságát fenyegető dzsihadista csoportoknak”. Biden értékelését megkérdőjelezve, al-Qosi föltette a kérdést: „Valóban megérte Amerikának, hogy ilyen súlyos árat fizetett e két cél elérése érdekében? Vajon nem tudta volna Amerika más módon elérni azokat, hogy így elkerülje a számottevő veszteségeket?”

„Amerika nem tanulta meg a leckét”

Az amerikai elnök azon kijelentését kommentálva, miszerint „20 év után keményen megtanultuk a leckét”, azt mondta az al-Kaida tisztviselője, hogy „ez valóban minden szempontból értékes lecke volt”. Majd hozzátette: „Ha azonban az amerikai elnök számára a tanulság egyszerűen csak az, hogy Afganisztánba való belépésük (…) egy stratégiai hiba volt, mely végül vereségbe torkollott (…), akkor valójában mégse tanulták meg a leckét. Ha az amerikaiak teljes egészében érteni akarják a leckét, újból meg kellene hallgatniuk Oszama bin Laden sejk amerikaiakhoz intézett beszédeit és üzeneteit, egészen konkrétan a 2009. szeptember 13-i beszédét.”

Bin Laden ebben ugyanis úgy fogalmazott, hogy „Ó, amerikai emberek, a hozzátok intézett beszédem emlékeztet majd benneteket a szeptember 11-i események, az azt követő háború és következményeinek az okaira, és arra, hogyan lehetne azokat gyökerestül megoldani.”

Üzenet Amerika népe számára

Az amerikai emberek számára külön kiemeli a terrorszervezet szóvivője, hogy „biztonságuk továbbra is veszélyben forog mindaddig, amíg nem értik meg a leckét, és amíg nem számolják föl azon kiváltó okokat, melyek a szeptember 11-i eseményekhez is vezettek (…)”.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója az amerikai Szenátus belbiztonsági és kormányügyi bizottsága előtti beszámolójában érintette az al-Kaida jelentette veszélyt – jóllehet még szeptember 22-én, vagyis a szóban fogó videóüzenet közzététele előtt.

A „Világszintű fenyegetések az anyaországra: 20 évvel szeptember 11. után” (Worldwide Threats to the Homeland: 20 Years After 9/11) címet viselő hivatalos dokumentumban leszögezik, hogy az al-Kaida továbbra is keresi az Egyesült Államok gyenge pontjait, és nem hagytak fel a „nagyszabású merényletek elkövetésére irányuló próbálkozásaikkal”. A terrorszervezet pedig – több más csoporthoz hasonlóan – ilyen irányú szándékainak időről időre hangot ad.

„Az al-Kaida valószínűleg továbbra is nemzetközi szervezeteinek ápolására, valamint a kisebb szabású, könnyen végrehajtható támadások támogatására összpontosít majd”, és a szervezet vezetőinek propagandája ezután is arra irányul, hogy egyéneket ösztönözzenek terrortámadások kivitelezésére az Egyesült Államokban, illetve más nyugati országokban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató