2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Itt a dráma: Kamu Geri támogatottsága összeomlott

A Demokratikus Koalíció Budapesten is átvette a vezetést az ellenzéki összefogást támogató választók körében – áll a Századvég Alapítvány októberi közvélemény-kutatásából, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.


 
 
A kutatási adatok szerint az elmúlt másfél évben – a pártpreferenciák vonatkozásában – az ellenzéki összefogással szimpatizáló fővárosi szavazók körében jelentős átrendeződés zajlott le. Gyurcsány Ferenc pártjára a budapesti ellenzékiek 30 százaléka szavazna, míg 2020 februárjában 21 százalékuk támogatta volna a DK-t. A budapesti baloldali erőviszonyok megváltozásának legnagyobb vesztese a Momentum Mozgalom, amelyre az ellenzéki összefogást támogató fővárosiak 22 százaléka voksolna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson.    

A Momentum tavaly februárban még 34 százalékra számíthatott volna ebben a szavazói közegben.

Az MSZP-Párbeszédre a budapesti ellenzéki megkérdezettek 7 százaléka, az LMP-re és a Jobbikra 6-6 százaléka szavazna. 2020 februárjában az említett választói csoportban a válaszadók 6 százaléka a szocialistákra, 5 és 7 százaléka pedig az LMP-re, illetve a Jobbikra voksolt volna. A Mi Hazánk Mozgalmat jelenleg az ellenzékkel szimpatizáló fővárosiak 4 százaléka, más létező pártot a 18 százaléka támogatna.    

A Demokratikus Koalíció lett az ellenzék vezető ereje

Miközben – az országos tendenciákhoz hasonlóan – Budapesten az ellenzéki orientációjú választópolgárok körében a Demokratikus Koalíció vált a legnépszerűbb párttá, Karácsony Gergely támogatói bázisa jelentősen megfogyatkozott. A fővárosi válaszadók többsége (54 százaléka) kedvezőtlen véleményen van a Párbeszéd politikusáról, ezzel szemben a 44 százalékuk pozitívan vélekedett a főpolgármester személyéről – írták.    

Annak ellenére, hogy Budapest – a választási erőviszonyok tekintetében – a baloldal számára hagyományosan kedvezőbb településnek számít,

jelenleg a fővárosiak 58 százaléka úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely az elmúlt időszakban összességében inkább csalódást okozott az embereknek

– közölte a Századvég.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a fővárosi megkérdezettek többsége (52 százaléka) más valakit, egy új jelöltet látna szívesen Budapest élén, ugyanakkor a 38 százalékuk továbbra is Karácsony főpolgármesterségét támogatja. Ezen felül kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely főpolgármesterré választását övező kezdeti választói optimizmus alábbhagyott. A felmérés rámutat ugyanis, hogy a budapestiek fele azon az állásponton van, hogy a főváros dolgai jobban mentek Tarlós István főpolgármestersége idején, míg a Karácsony városvezetői munkáját eredményesebbnek ítélők aránya 40 százalékra tehető – írták.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató