2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kamu Geri: Lezárult a Vadvirágos Budapest program első éve

Facebookozik az alkalmatlan srác.

 
 „Lezárult a Vadvirágos Budapest program első éve, a kritikák ellenére sikeresen. A 22 mintaterületen három, jól elkülönülő élőhelytípust azonosítottunk: a budai hegyvidék lejtőrétjeit, a pesti sík száraz homoki gyepeit, és a Duna és patakvölgyek vízközeli, nedvesebb rétjeit. A programnak köszönhetően számos védett növényfaj jelent meg újra, amelyek nemcsak hasznos rovarok és madarak élőhelyei lehetnek, hanem olyan invazív fajok terjedését is képesek visszaszorítani, mint a parlagfű vagy a toklász.

Az első éves vizsgálatok során 23 olyan fajt találtunk, amelyek Budapesten bárhol gyepbe vethetők, és 33 olyat, amely a pesti homoki gyepeket teheti virágossá. 33 faj a nedvesebb vízparti réteket alkothatja, 29 faj pedig a budai hegyvidéken érezné jól magát. Mindez azt is jelenti, hogy tudjuk, milyen növények magjai alkothatnak egy olyan, magyar magkeveréket, amit bárki ökológiai kockázatok nélkül elvethet, és még a városi biodiverzitásnak is jót tesz vele. Célunk, hogy az áruházak polcain a jövőben megtalálható legyen egy FŐKERT és Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverék.

A budapestiek számára egyre fontosabbak a zöld ügyek, felméréseink és a közösségi tervezések eredményei egy irányba mutatnak: a fővárosban élők is több fát és zöldterületet, élhetőbb és egészségesebb várost szeretnének, ennek a törekvésnek pedig fontos elemei a méhlegelők.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató