2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

A lengyelek egy árva zlotyt sem hajlandók kifizetni a napi egymillió eurós pénzbüntetésükből

Erről Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter beszélt csütörtökön. Ziobro törvénytelennek nevezte az Európai Unió Bíróságának szerdai döntését, és kijelentette: a testület nem működhet a lengyel igazságszolgáltatás felettes szerveként, ezért Lengyelország nem tud és nem akar kifizetni egyetlen zlotyt sem.Az EU Bírósága napi egymillió eurós bírságot rótt ki Lengyelországra, mivel a kormány nem függesztette fel a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi kamaráinak működését.

Az uniós bíróság még július közepén döntött úgy, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamarák nem egyeztethetők össze az uniós joggal, továbbá veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését, az Európai Bizottság pedig szankciókat helyezett kilátásba, ha Varsó nem hajtja végre az ítéletet. A bíróság határozata szerint „az elrendelt intézkedéseket végre kell hajtani az Európai Unió jogrendjét és az unió alapját képező értékeket, különösen a jogállamiságot érintő súlyos és helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében”.

Csütörtökön nyilatkozott az ügyben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki az MTI tudósítása szerint azt mondta, Lengyelországnak meg kell szüntetnie a bírósági fegyelmi kamarák működését, hogy hozzáférhessen a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap forrásaihoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató