2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kormányinfó: A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszk

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön 10:30-kor tartja szokásos sajtótájékoztatóját.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy 1970 beteg van kórházvan koronavírus miatt, és 204-en vannak lélegezetőgépen. Az előrejelzések szerint a negyedik hullámban nőni fog a fertőzések száma, de az előrejelzések szerint kevesebben kerülnek kóráhzba.

A kormány döntött arról, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hoy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára. A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től kötelező lesz a maszk, és az egészségügyi intézmények esetében látogatási tilalom lesz. A szociális intémzényekben pedig a vezetők döntenek a látogatási tilalomról. 

Az állami szerveknél is kötelező lesz az oltás

Az oltottsági adatokról azt mondta, hogy minden olyan intézkedés kell, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezási mód csak másodlaos hatákonyságú. A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget - tette hozzá. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről. 

Ekkora készülhet el a debreceni vakcinagyár

Gulyás kérdésre elmondta, hogy 2015-óta vesz részt Magyarország az Egy Út, Egy Övezet kezdeményezésben. A Budapest-Belgrád vasútépítés, és a záhonyi intermodális csomópont felépítése is azt szolgálja, hogy a görög kikötőkből érkező áruk ide érkezzenek. Eddig is élénk forgalom volt, és még élénkebb forgalom lesz - tette hozzá. A debreceni vakcinagyár 2022 végére készülhet el - mondta egy másik kérdésre.  

Az Európai Bizottság továbbra is a migráció mellett áll

Az afgán helyzet, és a fehérorosz határon történtek miatt tovább erősödhet a migráció. Gulyás elmondta, hogy eddig majdnem 100 ezren próbáltak átjutni a magyar határon. Az unióban a bizottság a migráció pártján áll - tette hozzá.

Teljesen elképesztőnek nevezte azt az állítást, hogy migránsok nélkül nem lehetett volna megbírkózni a járvánnyal, és hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra.

A bizottság egyelőre nem találta meg a helyes választ a migrációra.   

Levelet ír a kormány az Európai Bizottsághoz

Gulyás bejelentette, hogy levélben fordulnak az EB-hez hogy legalább részben térítsék meg a kerítésépítés árát.Jó lenne, ha a külső határvédelem pártjára állna az Európai Bizottság. 

Soha nem látott elutasítottsága van a migrációnak

Gulyás kérdésre azt mondta, a bizottságnak nem kellene beleszólnia a migráció kérdésébe. Felidézte, hogy a 2016-os népszavazáson soha nem látott mértékben utasították el a migrációt.  

 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató