2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Pártfőnök lehet Karácsonyból

Visszalépése ellenére is Karácsony Gergely lehet az MSZP–Párbeszéd–LMP-pártszövetség vezetője – erősítették meg a Magyar Nemzet szocialista forrásai.

Elmondásuk szerint a frakcióknak járó állami támogatások miatt a három párt nem szűnne meg, hanem egyfajta szervezeti együttműködést alakítanának majd ki. Bár sok prominensük Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mellett tette le a voksát, az MSZP-sek állítják: fel sem merült bennük a DK-ba való beolvadás.

Lendvai Ildikó nem az MSZP megszűnéséről, hanem az új szövetségi politikáról beszélt, amely által megmenekülhet a párt – hangoztatták a Magyar Nemzet szocialista forrásai.

Ismert: az MSZP egykori elnöke a HVG-nek a napokban adott interjújában arról beszélt, hogy mennyiségileg és tartalmilag is kopnak, folyamatosan veszítenek a kapcsolatrendszerükből, akárcsak szellemi holdudvarukból, nem találják helyüket a világban, illetve az itthon több részre szakadó baloldalon.

Az is benne volt a pakliban, hogy szép lassan elfogyunk, parlamenti küszöb alá esünk, vagy úgy kell beolvadnunk másba, hogy nem marad meg semmi abból, amit az MSZP-ben most is fontosnak érzek

– fogalmazott Lendvai.

A Magyar Nemzet szocialista forrásai elismerték egykori elnökük diagnózisát, ám szerintük arról van szó, hogy a baloldalon túl sok a kis párt, amire az MSZP, a Párbeszéd és az LMP egyesülése, szervezeti együttműködése lehet a megoldás. Elmondásuk szerint mivel nem akarják elveszíteni az országgyűlési képviselőcsoportoknak járó állami támogatást, nem válnának egy párttá, hanem a Fidesz–KDNP mintájára alakítanának ki párt- és frakciószövetséget.

Ennek pedig nem más, mint az előválasztáson Márki-Zay Péter javára visszalépő Karácsony Gergely lenne a „szimbolikus vezetője”.

A lap forrásai szerint az egyesülés csak a választás után és annak eredményének függvényében valósulhat meg, ugyanakkor a három párt „együtt mozgása addig is jól látható lesz”. Bár sok prominensük korábban Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mellett tette le a voksát, az MSZP a Magyar Nemzetnek állította: fel sem merült bennük a DK-ba való beolvadás.

Forrás: MNO, HírTV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató