2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Elfogadhatatlan zsarolásnak vannak kitéve a magyarok és a lengyelek – Szijjártó a Le Figarónak

Európaiak vagyunk és Európa-pártiak, szeretnénk, ha az Európai Unió megerősödne, de úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi út nem alkalmas erre – szögezte le a tárcavezető.

Interjút adott a francia Le Figarónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a beszélgetésben hangsúlyozta, a közép-európaiak, de a lengyelek és magyarok különösen, nem akarnak egy Európai Egyesült Államokat.

Nem kell Európai Egyesült Államok


„Hiszünk abban, hogy az EU csak akkor erősödhet meg újra, ha tagállamai maguk is erősek. De el kell ismerni, hogy ez a megközelítés kisebbségben van Európában.

Nem értünk egyet azzal, hogy Brüsszel új jogköröket, hatásköröket kapjon”

– fogalmazott Szijjártó, emlékeztetve: a közelmúlt egészségügyi válsága megmutatta, hogy a tagállamok képesek gyors és hatékony választ adni, miközben az európai intézmények lemaradásban vannak.

A miniszter ugyancsak megemlítette, Európát ma a liberális politikai áramlat uralja. „A magyarok és lengyelek egy hazafiasabb, nemzetibb, jobboldalibb, keresztényebb áramlatot képviselnek, és sok esetben egyáltalán nem értenek egyet a mainstreammel” – jelentette ki, hozzáfűzve azt is, hogy ne bélyegezzék meg Európa-ellenességgel azokat az államokat, amelyek nem a liberális álláspontot képviselik.

Szijjártó leszögezte:

európaiak vagyunk és Európa-pártiak, szeretnénk, ha az Európai Unió megerősödne, de úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi út nem alkalmas erre.

Közép-Európában büszkék lehetünk demokratikus teljesítményünkre. Magyarország és Lengyelország is igazi demokrácia, és nem fogadhatjuk el, hogy teljesítményünket ezen a területen alul értékeljük.

Látható, hogy a liberálisok demokráciáról beszélnek, ha megvan a hatalmuk. De ha nincs, akkor hirtelen nincs demokrácia!”
A tárcavezető megjegyezte: a jogállamiságról szóló vitára mindig is nyitottak voltak, ha az a tiszteleten és a tényeken alapult.

Brüsszel zsarol


A Brüsszel által blokkolt helyreállítási alappal kapcsolatban a tárcavezető elmondta, megkapták Brüsszeltől a megállapodást a pénzeszközök rendelkezésre bocsájtásáról, az Európai Bizottság elnöke időpontot is kért, hogy bejelenthesse ezt. – Két nappal később azonban a magyar parlament elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, megtiltva a nemi irányultsággal és nemváltással foglalkozó civil szervezetek propagandáját az iskolákban és óvodákban – emlékeztetett Szijjártó. – E törvény elfogadása nyomán a tárgyalásokat azonnal jegelték, és mesterséges előfeltételek kerültek terítékre.

Szijjártó zsarolásnak nevezte, hogy a Bizottság nyomást gyakorol, miszerint azért vonják vissza a törvényt, hogy megkapják a forrásokat.

A tárcavezető szintén zsarolásnak titulálta, hogy az Európai Bíróság napi egymillió euró fizetésére kötelezte Lengyelországot. „Ami velük történik, az nagyon igazságtalan, és nagyon politikai indítékai vannak” – tette hozzá.

Magyarország nem EU-ellenes


Az interjúban végezetül elmondta, elege van abból, hogy Magyarországot Moszkvához és Pekinghez nagyon közeliként mutatják be, holott a velük kötött üzletek nagyon csekélyek a nyugat-európaiak által megkötött üzletekhez képest. „Amikor a német kancellár vagy a francia elnök tárgyal Putyinnal, azt normálisnak tartják, de amikor a magyar miniszterelnököt, akkor az EU szétverésével vádolják” – jegyezte meg.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató