2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó: a droghasználat liberalizációja komoly veszélyt jelent az európai társadalmakra

Nagy kihívást jelentenek Európa számára a növekvő kábítószer-használat társadalmi és egészségügyi következményei, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca és a drogpolitika liberalizációja egyes országokban – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, Párizsban.

A tárcavezető a Pompidou Csoport fennállásának 50. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény megnyitóján veszélyesnek nevezte néhány liberális európai kormánynak a droghasználat legalizálására, de legalábbis liberalizálására vonatkozó politikáját. Ez szerinte fenyegetést jelent a társadalmak egészségére, és növeli a kábítószerek iránti keresletet, ami pedig a szervezett bűnözés erősödésével jár.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca, az ott uralkodó tragikus társadalmi, gazdasági és humanitárius helyzet, illetve hogy a világ legnagyobb illegális ópiumtermelőjének számító ország ismét terrorszervezetek melegágyává és migrációs hullámok kiindulópontjává válik

– mutatott rá.

Hangsúlyozta: a bűnözők kábítószer-csempészet céljaira is felhasználhatják a kivándorlók áradatát, márpedig már most is napi 30–35 ezer ember hagyja el Afganisztánt. Szijjártó Péter hozzátette, hogy az ópiumtermelés képezi a dél-ázsiai ország egyetlen számottevő bevételi forrását.

Így az iszlamista tálib vezetés is mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben exportáljon illegálisan kábítószereket, mivel nagy szüksége van pénzre a hatalom megőrzéséhez. Ez komoly veszélyt jelent az egész világra, és azon belül Európára nézve is


– mondta. Majd leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek fontos feladata ezt megakadályozni, ami szoros együttműködést igényel a térségbeli szereplőkkel, a közép-ázsiai államokkal, Oroszországgal és Kínával is. Szerinte ez nem lehet sem ideológiai, sem politikai hozzáállás függvénye, ugyanis a drogcsempészet elleni harc életeket ment, megelőzi sokak függővé válását.

A miniszter rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a nemzetközi opiátválság nem kímélte Európát sem, valamint azt, hogy jelentősen megnőtt a kokaincsempészet volumene, és a dizájnerdrogok is egyre nagyobb mennyiségben elérhetőek. Emellett arról számolt be, hogy a szórakozóhelyek újranyitása is komoly kihívást jelent, ez ugyanis a droghasználat növekedésével jár. Így szerinte a hatóságoknak most különösen fontos a fiatalok megóvására és a prevencióra fókuszálni. Kiemelte, hogy a magyar nemzeti drogstratégiában különös figyelmet szentelnek utóbbi célokra, mivel a fiatalok megóvása a családok védelmének egy módja, márpedig a kormány számára ez jelenti az első számú prioritást. Végezetül aláhúzta annak jelentőségét, hogy az Európa Tanács továbbra is komoly erőfeszítéseket tegyen a kábítószer-használat visszaszorítása érdekében, és ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar elnökségi programnak az elmúlt hónapokban ez is fontos része volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató