2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Lukasenka “brutális választ” ígért a lengyel hadgyakorlatra

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a lengyel-fehérorosz határon. Lengyelország egy nagyszabású hadgyakorlatot készül tartani az illegális bevándorlok elrettentésének céljából, azonban a fehérorosz elnök erre provokációként tekint. Lukasenka úgy fogalmazott, “brutális reakcióval” válaszol a katona megmozdulásra.

Mint ismert, a Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják a belarusz elnököt, hogy az ő utasítására viszik a bevándorlókat az uniós országok határához, megtorlásul a Belarusz elleni nyugati büntetőintézkedésekért. A varsói védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy hadgyakorlatokat indítanak Lengyelország keleti részébe. A tervek szerint 10 páncélosdandárt és 700 katonát vetnek be. Lengyelország szerint az illegális bevándorlók feltartóztatása miatt van szükség a katonai jelenlétre a keleti határoknál.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter bejelentése szerint körülbelül hatezer lengyel katona védi a lengyel–belarusz határt a fokozódó migrációs nyomással szemben. Két lengyel katona megsérült, miközben körülbelül hatvan illegális bevándorlót tartóztattak fel a belarusz–lengyel határ mentén. Ezt követően a lengyel védelmi miniszer úgy döntött, hogy a határokon állomásozó hatezer főt tízezerre emeli. Közben 1,6 milliárd złotyból (körülbelül 126 milliárd forintból) épít falat Lengyelország a belarusz határ mentén –  írja az Index.

A fehérorosz elnök azonban erős választ adott a lengyel készültségre. Alekszandr Lukasenka egyenesen úgy fogalmazott: “brutális reakciót” ígér Lengyelország közelgő hadgyakorlatára.

Úgy véli, Varsó az illegális migráció elleni katonai megmozdulást ürügyként használja fel arra, hogy a fehérorosz határ közvetlen közelébe vezényelje hadseregét.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató