2021. december 03. - Ferenc, Olívia
EUR : 362.22
USD : 319.84
Időjárás ikon

Magyar részvételű román kormányról szavaznak a jövő héten

Jövő szerdán szavaz a román parlament a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó, Nicolae Ciuca vezette kormányról – döntött szombaton a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága.

A miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatását kedden rendezik meg.

Ciuca a kormányalakításra szánt tíznapos határidő utolsó napján, szombaton kért bizalmat a parlamenttől az általa javasolt kormány számára, anélkül, hogy sikerült volna megegyeznie a korábbi jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) vagy a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) az általa javasolt kisebbségi kormány parlamenti támogatásáról.

A Ciuca-kabinet szerkezete és névsora nagyjából megegyezik Florin Citu PNL-elnök október ötödikén megbuktatott kormányának összetételével. A miniszterelnökön kívül a korábban USR-s miniszterek által vezetett tárcák élén van változás, ezekre a posztokra többnyire a PNL jelölt új tisztségviselőket. Kivételt az Európai Alapok Minisztériuma képez, amelyre az RMDSZ ügyvezető alelnökét, a tárcánál jelenleg államtitkárként tevékenykedő Hegedüs Csillát jelölték.

Az RMDSZ megtartaná a – Kelemen Hunor szövetségi elnök által betöltött – miniszterelnök-helyettesi tisztséget, és Cseke Attila maradna a fejlesztési, Tánczos Barna a környezetvédelmi, illetve Novák Eduárd az ifjúsági és sportminisztérium élén.

A kormányprogram a legsürgősebb teendőkre, a koronavírus-járvány által előidézett válság kezelésére és az energia- és élelmiszerárak megfékezésére összpontosít, ugyanakkor folytatása a korábbi kormányprogramnak és az országos helyreállítási terv gyakorlatba ültetésére is kiterjed – mondta a PNL miniszterelnök-jelöltje szombaton, miután beterjesztette a parlamentnek a kormányprogramot és a miniszterek listáját.

A kormány parlamenti jóváhagyásának esélyeiről úgy vélekedett: nem lehet elvonatkoztatni a számoktól, de neki meggyőződése, hogy össze fog gyűlni a szükséges szavazatszám. Ciuca szerint a PNL-RMDSZ kisebbségi kormány megoldás lehet a jelenlegi válságra, beiktatásával a pártok időt nyernének arra, hogy folytassák a tárgyalásokat és stabil kormánytöbbséget alakítsanak ki.

A PNL-nek – Ludovic Orban volt pártelnök és nyolc támogatója távozása után – már csak 125 törvényhozója maradt, az RMDSZ-nek 29 képviselője és szenátora van, a kisebbségi frakció 18 tagú. Az új kormány parlamenti jóváhagyásához a törvényhozók legalább felének támogatására, vagyis legkevesebb 234 szavazatra van szükség.

Amennyiben a mostani, második kormányalakítási kísérlet is meghiúsul, az államfő – a rendszerváltás óta először – előrehozott választásokat írhat ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató