2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tüzet nyitottak a násznépre a tálibok, mert zene szólt az esküvőn

A tálibok szóvivője szerint nyomoznak az ügyben.

Magukat táliboknak valló fegyveresek megtámadtak egy kelet-afganisztáni esküvőt, mert ott szólt a zene. A BBC cikke szerint a lövöldözésben két ember meghalt, tízen pedig megsebesültek.

Egy szemtanú a portálnak elmondta, pénteken Nangarharban négy párt adtak össze egy közös esküvőn. Engedélyt kértek egy helyi tálib vezetőtől, hogy felvett zenét játszhassanak egy olyan területen, ahova csak nők léphetnek be. Késő este azonban fegyveresek hatoltak be a házba, és megpróbálták szétzúzni a hangfalakat. Amikor a vendégek tiltakoztak, a fegyveresek tüzet nyitottak.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő azt mondta, hogy az ügyben nyomozás folyik. A hatóságok azt közölték, hogy a három támadó közül kettőt már letartóztattak, ugyanakkor azt tagadták, hogy a tálibokhoz tartoznának.

1996 és 2001 között Afganisztán már megtapasztalta, milyen sivár az élet zene nélkül. Az augusztusi tálib hatalomátvétel után Zabihullah Mudzsahid azt mondta egy interjúban, hogy ismét betilthatják a zenét, a szóvivő az iszlám előírásaira hivatkozott. Pár nappal később arról számolt be egy helyi újságíró, hogy Favad Andarabi népdalénekest kirángatták a tálibok az otthonából, majd meggyilkolták. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató