2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Putyin figyelmeztette Bident: "Az amerikai rakéták Európában fenyegetést jelentenek"

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett az amerikai rakéták európai telepítése által jelentett fenyegetésre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország rakétatámadásra figyelmeztető rendszere nagyon jól működik.



Az orosz elnök Szocsiban egy katonai találkozón beszélt, és így fogalmazott:

"Mindannyian jól tudjuk, hogy egyes külföldi partnereink nem hagynak fel a paritás megtörésére irányuló kísérletekkel, többek között a globális rakétavédelem elemeinek a határaink közvetlen közelébe történő telepítésével. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket az Oroszország biztonságát fenyegető veszélyeket, és megfelelő módon fogunk reagálni" 

Hozzátette: Oroszország korszerűsített légvédelmi rendszerei képesek lesznek minden típusú hiperszonikus és ballisztikus rakéta észlelésére és megsemmisítésére.

"Az állami fegyverkezési program keretében az elmúlt négy évben 25 Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert és több mint 70 modern vadászgépet szállítottunk. Több mint 20 S-300-as rendszert és 90 repülőgépet korszerűsítettek" - mondta Putyin a védelmi minisztérium tisztviselőivel folytatott megbeszélésen.

Hozzátette, hogy az orosz hadsereg hamarosan megkapja az első sorozatban gyártott Sz-500-as rakétarendszert.

"Az elkövetkező években több mint 200 repülőgépet és 26 S350 és S400 légvédelmi rakétarendszert, valamint az első gyártási modellt és a legújabb S500 rakétarendszert szállítanak a csapatoknak"

- mondta Putyin.

A találkozó során az orosz haditengerészet korszerűsítésével kapcsolatos legfontosabb prioritásokról is beszélt.

"Egy másik rendkívül fontos feladat: az orosz haditengerészet modern felszerelésekkel és fegyverekkel való felszerelése. Az elmúlt 4 évben a haditengerészethez 49 új hajó és harci csónak, 9 part menti rakétarendszer és 10 repülőgép került" - mondta Putyin.

A hónap elején Putyin azt mondta, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti fegyverkezési verseny fokozódik, miután Washington kilépett az 1972-es ballisztikus rakétaellenes szerződésből.

Putyin azt is megjegyezte, hogy a Fekete-tengerre behajózó amerikai hajó távcsövön keresztül is megfigyelhető - ehhez még különleges technika sem szükségeltetik.

Forrás: Sputnik

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató