2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Elvették a díjat Richard Dawkinstól, mert szerinte két nem létezik

Az ateista evolúcióbiológust és közírót áprilisban megfosztották az 1996-os Év humanistája díjától, mert ragaszkodott ahhoz, hogy csupán két nem létezik.

Richard Dawkins evolúcióbiológust széles körben ítélték el azért, mert azt állította, hogy az emberi rasszok sokkal inkább az ember által létrehozott fogalmak, mint a nemiség.

A faj egy spektrum... A nem viszont rohadtul bináris”

– állította Richard Dawkins, aki emiatt azonnal az LMBTQ-lobbi kereszttüzébe került. és mentegetőznie kellett – írja a Pink News.

Dawkins a 94 éves korában elhunyt transznemű történészről Jan Morrisról nyilatkozott

„Úgy érezte magát, mint egy férfitestbe zárt nő. Szerintem ez egy valós jelenség. Együtt érzek vele. De amikor a transzemberek ragaszkodnak ahhoz, hogy azt mondjuk, hogy ők nők, akkor valamit újraértelmezünk. Ha úgy definiálod a nőt, mint egy XX kariotípusú embert, akkor ő nem nő. Ha úgy definiálod a nőt, mint aki nőként azonosítja magát, nőnek érzi magát, és esetleg megműtötték, akkor e definíció szerint ő nő. Tudományos szempontból nem nő” – mondta Dawkins hozzátéve, hogy „személyes udvariasságból” szívesen használja a transzneműekre vonatkozó névmásokat, de nem ért egyet azokkal, akik ehhez ragaszkodnak. 

Richard Dawkins 2015-ben már a Twitteren is megnyilvánult: „Vajon [egy] transz nő nő? Ez tisztán szemantikai kérdés. Ha a kromoszómák alapján határozzuk meg, akkor nem. Ha az önazonosítás alapján, akkor igen. Én udvariasságból 'nőnek' hívom”

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató