2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Felrobbantottak egy tálib katonai kórházat Kabulban, 19-en meghaltak

Két robbanás történt, és lövöldözés tört ki egy kabuli katonai kórháznál kedden, az egészségügyi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy legalább 19 ember meghalt, és ötvenen megsebesültek a tűzharcban, írja az MTI.
A támadók kiléte egyelőre nem ismert, de a Bakhtar, az afgán kormány hivatalos hírügynöksége szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több fegyverese hatolt be a kórházba, és összetűzött a biztonsági erőkkel. Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint biztonsági erőket küldtek a helyszínre.Egy olasz segélyszervezet korábban arról tájékoztatott a Twitteren, hogy az incidens helyszínéről kilenc sebesültet szállítottak az általa működtetett kabuli kórházba. Bilal Abdul Karim, a tálib kormány tájékoztatási és kulturális miniszterének helyettese azt mondta a Tolo Newsnak, hogy az első robbanás a kórház bejáratánál, a második – szemtanúk elmondása szerint tíz perccel később – a környékén történt. Karim szerint a támadók szemlátomást civileket vettek célba. A helyi lakosok által megosztott fotókon füst gomolyog a városnegyed felett.

A szóban forgó, négyszáz ágyas katonai kórház, amely az ország első köztársasági elnöke, Szardar Mohammed Daud Hán nevét viseli, abban a kabuli városnegyedben van, ahol korábban diplomáciai képviseletek is voltak. Az intézményt a védelmi minisztérium működteti.Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam támadások sorozatát hajtotta végre a tálibok ellen. Az Iszlám Állam öngyilkos merénylői több esetben támadtak már meg mecseteket, sportklubokat és iskolákat. A szunnita szélsőségesek ugyanis eretneknek tartják a síitákat.

Három hete 46 ember vesztette életét és 143-an sebesültek meg abban a robbantásban, amely az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében történt. A robbantásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget a szélsőségesek Telegram-csatornáján. Korábban robbanás történt egy kabuli mecsetnél, ahol épp a tálibok szóvivőjének édesanyjának gyásszertartása folyt, és amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató