2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lemondott Észak-Macedónia miniszterelnöke

Zoran Zaev pártjának gyenge önkormányzati választási eredménye miatt döntött így.



A szociáldemokrata pártnak, amely a kormánykoalíció vezető ereje, a vidéki városoknak még a negyedében sem sikerült megszereznie a polgármesteri tisztséget, a fővárosban, Szkopjéban pedig elvesztette azt – jelentette a helyi média, bár hivatalos eredmények még nincsenek.

Az önkormányzati választásoknak vasárnap volt a második fordulója. A kormányfő előre bejelentette, hogy ha pártja nem nyeri el a szkopjei polgármesteri tisztséget, akkor lemond – közölte az MTI.

Zaev közölte sajtóértekezletén, hogy felelősséget vállal pártja gyenge szerepléséért, és pártelnökségéről is lemond. Hozzátette viszont, hogy nincs szükség előrehozott parlamenti választásokra. Ugyanis a koalíciós pártok a törvény értelmében választás nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki legyen az új miniszterelnök.
Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali ellenzéki VMRO-DPMNE párt vezetője azonban kijelentette, hogy előrehozott választásokat kell tartani.

A szociáldemokraták vezette pártszövetség a tavalyi parlamenti választásokon csak kevéssel tudta legyőzni a VMRO-DPMNE-t, a 120 képviselői helyből 62 az övék.

Zaev 2017 óta miniszterelnök, és vezetése alatt nyílt meg az ország lehetősége az Európai Unióhoz való csatlakozásra, mert kormánya beleegyezett abba a Görögországgal évtizedek óta fennálló névvitában, hogy az ország neve elé odategyék az észak jelzőt. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak. Viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató