2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kétnyelvű utcatáblákat tettek ki Marosvásárhelyen, a magyargyűlölő AUR vezetője feljelentést tett

A független polgármester, Soós Zoltán vezette Marosvásárhelyen kétnyelvűre cserélik az utcatáblákat, felül románul, alul pedig magyarul írják ki a neveket, egyelőre csak a belvárosban – a szélsőjobboldali román nacionalista AUR pártnál és annak vezetőjénél, Dan Tanasánál viszont olyannyira kiverte a biztosítékot az akció, hogy feljelentést tett, írja az MTI.



Tanasa a múltban több, a magyar kisebbségnek jelképes akciót támadott meg bíróságon, a közösségi médián ezúttal arra a 2019-es jogerős bírósági ítéletre hivatkozott, amely hatályon kívül helyezte a marosvásárhelyi önkormányzat hasonló, kétnyelvű utcatáblákról szóló határozatát. Az országgyűlési képviselő szerint „Soós Zoltán polgármester és az RMDSZ-es városvezetés a sikertelenségét akarja azzal leplezni, hogy "visszatér az egyetlen témájához", a közterületek kétnyelvű megjelöléséhez.”

Soós az üzenetre szintén a közösségi médián reagált: azt írta, a kétnyelvű táblák „a normalitást” jelképezik Marosvásárhelyen, Tanasa és társai pedig abból élnek, hogy szítják a nemzetiségek közötti feszültséget.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, de ez csak a településnevekre és a hivatalokra vonatkozik, az utcanevekről nincs rendelkezés. Az ország azonban 2008-ban úgy ratifikálta az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartáját, hogy az a kisebbségi nyelvekre is kiterjedjen, 2012-ben pedig egy felülvizsgálat azt is kimondta, hogy nem elég a helynevek mellé az utca szót odaírni, a megnevezést is le kell fordítani magyarra.

Marosvásárhelyen a 2011-es népszámlálási adatok szerint a lakosság 45 százaléka vallja magát magyarnak, korábban többségben voltak, de az az 1990-es etnikai konfliktusok miatt kivándorlási hullám sújtotta a települést, írja az MTI.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató