2022. január 29. - Adél
EUR : 358.69
USD : 320.34
Időjárás ikon

Orbán Viktor egy új európai politikai csoport létrehozásáról tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök videokonferencia keretében tárgyalt Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnökével egy új európai politikai csoport létrehozásáról − tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.A megbeszélésen sikeresnek minősítették az Európa jövőjéről, a nemzetállamok és a hagyományos értékek megvédéséről júliusban 16 párt által kiadott deklarációt, amely nagy érdeklődést váltott ki szerte a kontinensen, és amelyhez számos politikai szervezet, párt jelezte csatlakozási szándékát az elmúlt hónapokban.

A Liga és a PiS európai pártcsaládjai, az Identitás és Demokrácia (ID) valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) már ezen a héten folytatják tárgyalásaikat a jövőbeli együttműködés konkrét formáiról

− közölte Havasi Bertalan.

A három politikus korábban már találkozott Budapesten, ahol kijelentették: Magyarország, Lengyelország és Olaszország közösen tervezi a jövőt. Orbán Viktor szerint a világos atlantista elkötelezettségen túl kiállnak a szabadságért, a családért és a kereszténységért, nemet mondanak a cenzúrára, „a brüsszeli birodalomra”, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

A Fidesz márciusban kilépett a Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, aztán pedig magát a konzervatív pártcsaládot is elhagyta. Mateusz Morawiecki, illetve Matteo Salvini pártja nem ugyanabban az EP-frakcióban ül. A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) a Európai Konzervatívok és Reformisták, az olasz Liga az Identitás és Demokrácia tagja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató