2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egységre szólította Oroszországot Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök egységre szólította Oroszországot a Krím-félszigeten csütörtökön tett látogatása során.

Putyin az orosz polgárháború (1918-1922) áldozatai emlékére tartott megemlékezésen vett részt Szevasztopolban. Arról beszélt a rendezvényen, hogy a Krím földjét „orosz katonák vére áztatta”. Beszédében az orosz elnök újfent leszögezte, hogy a Krím „mindörökké összefonódott Oroszországgal”.    

Ukrajna visszaköveteli az Oroszország által tőle 2014-ben elcsatolt félszigetet.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtják Oroszországot az annexió miatt. Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen. Dmitri Oreskin ismert orosz politológus az Eho Moszkvi független rádiónak nyilatkozva úgy értékelte Putyinnak „a nemzeti egység napja” alkalmából tett krími látogatását, mint „egy kissé esetlen kísérletet” arra, hogy felelevenítse Oroszország és a Krím félsziget 2014-es „újraegyesítését” övező eufórikus hangulatot, amely időközben jelentősen alábbhagyott. Mint mondta,

az emberek most azt várják az orosz vezetőtől, hogy kezelje a helyi problémákat, a többi között a szegénység jelentette kihívásokat.

Az orosz elnök a nap folyamán online tanácskozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából. A megbeszélésen mindenekelőtt gazdasági kérdések kerültek elő. Raman Halovcsenka, fehérorosz miniszterelnök például arról számolt be, hogy 2022 júliusáig kidolgozhatják a közös gázpiac alapelveit. Lukasenka pedig felvetette egy médiaholding létrehozását a közös szövetségi állam számára.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató