2023. október 01. - Malvin
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon22°12°

„Nagyszerű és kivételes európai életpálya a tiéd” - Macron kitüntette Merkelt

A hivatalából 16 év után távozó Angela Merkel a legjelentősebb francia állami kitüntetést, a Becsületrend legmagasabb fokozatát, a Nagykeresztet kapta.

Emmanuel Macron francia államfő a legjelentősebb francia állami kitüntetés, a Becsületrend legmagasabb fokozatával, a Nagykereszttel tüntette ki a hivatalából 16 év után távozó Angela Merkel német kancellárt, akit búcsúlátogatáson fogadott szerda este a burgundiai Beaune-ban.

Megismerték és megszerették

„Angela! Angela! Bravo ! Danke Mutti!” – kiáltották az emberek a többszáz fős tömegből az egyik leghíresebb francia borvidék központjában, amikor a két vezető házastársak kíséretében megérkezett a Merkel tiszteletére adandó díszvacsorára. Az elnök a vacsora előtt a városházán tüntette ki a kancellárt. Az elismerés, amelyet elődei közül Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Kohl és Gerhard Schröder is megkapott, az elnöki hivatal szerint az Angela Merkel által is ápolt

szoros francia-német barátságot testesíti meg."

„Kancellárságod alatt Franciaország megismert és megszeretett téged.  Az első években Jacques Chirackal dolgoztál együtt, aztán Nicolas Sarkozyvel abban a küzdelemben, amely a pénzügyi válsággal szemben és az eurózóna integritásának megtartásáért folyt, majd Francois Hollande-dal, amikor a terrorizmussal és a migrációs válsággal kellett szembenéznetek. Mi pedig a pandémiát küzdöttük végig együtt, és próbáltuk előbbre vinni Európát számos ügyben, egyre bizonytalanabb geopolitikai helyzetben" – mondta a francia elnök. „Neked köszönhetően Európa ebben az időszakban végig egységes maradt e megrázkódtatások ellenére” – tette hozzá.

Bizalmi viszony

„Nagyszerű és kivételes európai életpálya a tiéd” – tette hozzá. „Köszönet, hogy elfogadtad azt a heves elnököt is, aki mindent fel akart forgatni, köszönet az irányomban tanúsított türelmedért és jóindulatodért” – mondta Emmanuel Macron. Angela Merkel azt mondta: „az volt a jó ezekben a (francia) elnökökben, hogy értékeink közösek voltak, még ha ötleteink eltérőek is gyakran az elején. Általában sikerült összefognunk, és együtt többet tennünk annál, mint amit egyedül tudtunk volna csinálni”.    

Az ünnepség végén Angela Merkel megölelte Emmanuel Macront, aki egyebek mellett azt az okmányt adta ajándékba a német kancellárnak, amely igazolta első hivatalos látogatását Franciaországba, 1990-ben egy keletnémet delegáció helyettes szóvivőjeként. Hírmagyarázók szerint a két vezető között Emmanuel Macron 2017-es megválasztásától kezdve egyre erősebb bizalmi viszony alakult ki.

A koronavírus-járvány következményeivel szemben együtt dolgozták ki annak a helyreállítási alapnak a tervét, amelyet közös hitelekből finanszíroznak az európai tagállamok. Angela Merkel korábban három, nagyon különböző habitusú francia elnökkel dolgozott együtt, s mindegyikkel sikerült szót értenie.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató