2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Putyinék csattanós választ adtak Bidennek: nemcsak a tundra ég, hanem a kaliforniai erdő is

A Kreml szóvívője szerint Oroszország klímával kapcsolatos cselekedetei következetesek és nagyon komoly, átgondolt természetűek.

Moszkva elutasította szerdán Joe Biden Vlagyimir Putyinnak címzett előző napi bírálatát, amelyben az amerikai elnök azt kifogásolta, hogy orosz kollégája nem jelent meg a glasgow-i klímacsúcson, és országa nem járult hozzá kellőképpen a nemzetközi konferencia sikeréhez.

„Mi az ilyen kérdésfeltevéssel nem értünk egyet. Nem az a célja Oroszország klímával kapcsolatos intézkedéseinek, hogy valamilyen rendezvényhez időzítve hozzuk meg őket. Természetesen nem szeretnénk csökkenteni a glasgow-i rendezvény fontosságát, de Oroszország klímával kapcsolatos cselekedetei következetesek és nagyon komoly, átgondolt természetűek” – mondta sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Biden szerint Oroszország és Kína nagy hibát követett el

Joe Biden, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye Glasgow-ban zajló 26. ülésének (COP26) második napján azt mondta, Kína nagy hibát követett el azzal, hogy nem vett részt csúcsszinten a rendezvényen. Hozzátette, hogy ugyanezt elmondhatja Oroszországról is.

„A tundra ég, a szó szoros értelmében ég. Náluk komoly, nagyon komoly éghajlatváltozási probléma van, de ők hallgatnak, amikor szóba kerül, hogy ezzel valamit tenni kell” – így Biden. Az Interfax szerint Peszkov erre reagálva megjegyezte, hogy

nemcsak a tundra ég, erdőtüzek vannak Kaliforniában, Törökországban és más országokban is, és mindez ugyanannak a klímaváltozásnak a következménye, amellyel Oroszország szembesül. 

A Downing Street tájékoztatása szerint Putyin sajnálkozásának kifejezést adva közölte Boris Johnsonnal, a vendéglátó brit miniszterelnökkel, hogy az oroszországi koronavírus-helyzet miatt nem tud személyesen jelen lenni a glasgow-i klímacsúcson. Putyin októberben jelentette be, hogy Oroszország 2060-ra tervezi elérni a karbonsemlegességet.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató