2022. augusztus 15. - Mária
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon32°19°

Tóth Bertalan Gyurcsányról: Közös ügyünk van

Interjút adott az Inforádiónak Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, amelyben azt hangoztatta: túllépne a Gyurcsány-problémán, a baloldal vezérével most már közös ügyük van. A szocialista politikus elismerte, hogy az előválasztás csupán háziverseny volt, miközben a baloldal többször a demokrácia ünnepének nevezte azt.– Karácsony Gergely visszalépése és a Tóth Csaba mögüli kihátrálása személyes döntés volt a főpolgármester részéről – állította az Inforádió Aréna című műsorában Tóth Bertalan MSZP-társelnök. A főpolgármester hiába támogatta Márki-Zay Pétert az előválasztáson, az MSZP-s politikusok egy része mégis Dobrev mögé állt be. Ennek kapcsán a szocialista politikus azt mondta, nem volt egységes álláspont a párton belül, őt viszont meglepte Karácsony húzása. – Arról döntöttünk, hogy semlegesek leszünk, a képviselők maguk döntöttek arról, hogy kit támogatnak – jegyezte meg Tóth Bertalan.

Azt is állította, hogy nem volt olyan választókerület, ahol az MSZP és a Párbeszéd egymással szemben indított volna jelöltet. (Ezt viszont némiképp árnyalja, hogy július végén a szocialisták bejelentették: az MSZP-s Bodnár Imrét regisztrálják a pécsi megméretésre abban a körzetben, ahol a Párbeszéd képviselője, Mellár Tamás is indult. Ezt követően egy állítólagos ajánlatért cserébe először Mellár jelentette be visszalépését, végül Bodnárnak kellett lemondania a jelöltségről.)

Tóth Bertalan azt is elismerte, hogy a baloldali előválasztás csupán egy háziverseny volt, miközben felszólalásaiban többször nevezte a megméretést a demokrácia ünnepének.

– Szándékosan úgy alkottuk meg a szabályokat, hogy esetlegesen akár a hat párton kívül álló miniszterelnök-jelölt nyerje az előválasztást – hangoztatta a társelnök, aki többször is óriási sikernek nevezte az előválasztást, állítása szerint erre a megméretésre a baloldal komolyan felkészült. – Márki-Zay Péter az, aki összefogja ezt a tábort, akivel jövőre le tudják győzni a Fideszt – hangoztatta Tóth Bertalan. Arra is kitért, hogy felvetődött a miniszterelnök-csere egy esetleges baloldali győzelem esetén, azaz Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter „felváltva kormányoznának”, azonban ezt elvetették.

Gyurcsány Ferenc nemrég egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: „Először legyen többségünk a parlamentben, aztán választunk kormányfőt.” Erről Tóth Bertalan úgy értekezett, hogy az MSZP ezután is Márki-Zay Pétert tartja a baloldal közös kormányfő-jelöltjének.

Nem látok olyan nyilatkozatot a DK részéről, amely szerint ne fogadnák el a konszenzusos megállapodást

 – jegyezte meg.

Szóba került a közös program is, amelyről a szocialista társelnök azt közölte: 

Most választottuk ki a jelöltet, amely képviseli az ellenzéket, ezután következik a programalkotás.

– Ebben rengeteg olyan pont lesz, amelyben az MSZP elképzelése visszaköszön – állította, majd megjegyezte: ahogyan a közös program, úgy a baloldal közös listaállítása is az év végén derülhet ki.

Azonban érdemben nem válaszolt sem az esetleges baloldali kormány összetételére, sem arra, hogy a DK adja-e a legtöbb listás helyet, de arról sem nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc ott lesz-e a baloldal listáján. 

Én ezen most már túllépnék, most már közös ügyünk van

– hangoztatta Tóth Bertalan, majd kérdésre azt is közölte: csak egy forgatókönyv létezik, mégpedig a kormányváltás, B tervük viszont nincsen.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató