2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Élőlánccal mentették a tengerből a migránsokat Dél-Olaszországban

A hatóságok emberei a tengerben alkottak élőláncot, és úgy mentették ki a migránsokat egy viharban bajba jutott hajóról a dél-olaszországi Isola Capo Rizzuto partjainál.

A nyolcvannyolc embert szállító hajó a csütörtökre virradó éjszaka viharba került, és a calabriai Crotone parti vizein zátonyra futott, majd megdőlt. A vitorlás három napja indult Törökországból, a migránsok között irániak, palesztinok, egyiptomiak, szíriaiak, afgánok voltak, valamint Bangladesből származók, közöttük több gyerek is.    

A vitorlás a parttól 150 méterre akadt meg

A rendkívül erős széllökések és a hullámzás miatt motorcsónakokkal nem lehetett megközelíteni a hajót, ezért a helyi rendőrség, parti őrség és vöröskereszt emberei élőláncot alkottak a part és a vitorlás között. Kifeszítettek egy kötelet, és koromsötétben egyenként segítették le a migránsokat a hajóról, akiket kézről kézre adva juttattak a partra.    

A Sea Eye 4 német civilhajó csütörtökön bejelentette, hogy Lampedusa partjai felé tart 800 emberrel a fedélzetén. Málta nemet mondott a kikötésre. Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter helyesnek nevezte az emberek mentését, de hangsúlyozta, hogy Olaszország első kikötési pontként nem képes egyedül vállalni a befogadás terhét.    

Ylva Johansson újra a mihránsok tagállamok közti szétosztása mellett érvelt

„Nem igazságos, hogy Olaszország egyedül legyen, annál is inkább, mivel járványhelyzetben vagyunk, és ez további szervezési terhet ró ránk” – jelentette ki a római belügyi tárca vezetője. Hozzátette, hogy a következő napokban tovább egyeztet Ylva Johansson uniós belügyi biztossal „a tagállamok nagyobb részvételéről a migránsok elosztásában a szolidaritás elve alapján”. Csütörtöki adatok szerint év eleje óta több mint 54 ezer bevándorló érkezett Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel kevesebb mint 30 ezerhez képest.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató