2021. december 01. - Elza
EUR : 366.83
USD : 322.8
Időjárás ikon

Holtan találták egy orosz diplomatát Berlinben, lezuhant a magasból

A 35 éves férfit a követség épülete előtti járdán találták meg kora reggel, a halál oka a Spiegel szerint gyilkosság.

Megmagyarázhatatlan körülmények között meggyilkolták a németországi orosz diplomáciai képviselet 35 éves nagykövetségi titkárát Berlinben. A Spiegel információi szerint a munkatárs kapcsolatban állhatott az orosz hírszerzéssel, vagyis az FSZB titkosszolgálattal.

A lap információi szerint a berlini rendőrség munkatársai október 19-én reggel 7 óra 20 perckor találták meg a holttestet a berlini nagykövetség épülete előtti járdán. A kihívott mentők újraélesztési kísérletei nem jártak sikerrel.

A férfi a berlini Mitte kerületben, a Behrenstrassén található nagykövetségi komplexum egyik felső emeletéről esett le. A diplomaták hivatalos listája szerint a 35 éves férfit 2019 nyarán akkreditálták a berlini orosz nagykövetség másodtitkáraként. A német biztonsági hatóságok azonban az orosz belföldi titkosszolgálat, az FSZB álcázott alkalmazottjának tekintették.

Állítólag kapcsolatban állt egy magas rangú tiszttel is. Az FSZB többek között a terrorizmus elleni küzdelemért felel, de a nyugati titkosszolgálatok olykor ezt az intézményt gyanúsíták kevésbé nemes akciókkal is, ilyen volt, az úgynevezett Tiergarten-gyilkosság , amelyben 2019 nyarán fényes nappal lelőttek egy grúz állampolgárt Berlinben.

Zelimhan Hangosvilit, a 40 éves grúz állampolgárságú, de csecsen származású embert három lövéssel terítették le, amikor egy berlini mecsetbe tartott.

A most holtan talált orosz diplomata esetében a Spiegel úgy tudja, hogy az orosz nagykövetség nem járult hozzá a holttest boncolásához.

Mivel a halott ember diplomáciai státuszú volt, az ügyész nem tud hivatalból haláleseti vizsgálatot folytatni, így a holttestét állítólag már Oroszországba is szállították.

Kérdésre az orosz nagykövetség tragikus balesetről beszélt, amelyet etikai okokból nem kommentáltak. 2003-ban egy hasonló eset már kavart némi viharokat. Akkor a képviselet portása kiesett a követség területén lévő lakásából.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató