2022. június 28. - Irén, Levente
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Kétszázmillió forintnyi áfát csalt el egy zöldségmaffia

Petrezselyem és fokhagyma árusítás közben sikerült ennyi áfát elcsalni.

 
 
Zöldségekkel kereskedő bűnözői csoport tagjai ellen indult eljárás, akik a gyanú szerint több száz millió forint értékben árusítottak úgy petrezselymet és fokhagymát, hogy beszerzéseiket fiktív számlákkal fedezték, és kétszázmillió forint áfát csaltak el – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte: a gyanúsítottak Lengyelországból és belföldről vásároltak petrezselymet, valamint fokhagymát.

A zöldségeket strómanok nevén lévő cégeken futtatták át, majd különböző vállalkozások nevében hozták forgalomba.

A termékek a Szegedi Nagybani piacon is felbukkantak.

A nyolcszázmillió forint értékű fiktív számlákat egy dél-alföldi garázsban állították ki, majd felvitték a NAV rendszerébe. A valótlan iratokkal mintegy kétszázmillió forint áfát csaltak el – ismertette.

A pénzügyi nyomozóknak sikerült lefoglalniuk egy éppen értékesített fokhagymaszállítmány teljes értékét,

az egyik cég számlájáról és a fiktív bizonylatok kiállítását koordináló könyvelő széfjéből pedig több millió forintot. A lefoglalt összeg elérte a húszmillió forintot. A NAV munkatársai tizenöt helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékokat. A könyvelőt bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették. Az ügyben eddig nyolc ember ellen indult eljárás.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató