2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Niedermüller: Orbán folyamatosan kárt okoz az országnak

A Gyurcsány-párt polgármestere a Facebookon írja, hogy Orbán a legnehezebb körülmények között élő magyar családokat hagyja cserben.

Az anti-rassszista díjas rasszista Niedermüller ezeket írta:

„Miközben Glasgowban közel 200 ország vezetői tárgyalnak arról, hogy milyen lépéseket kell tenni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében, a magyar kormány a lehető legostobább, szűklátókörű, a jövőt felélő propagandát folytat ebben az ügyben. Ebben a primitív hangulatkeltésben szerepel a kormány összes »ellensége«, Brüsszel, a multik, a »nagy szennyezők«, akikkel szemben a kormány a magyar embereket védi. A kormány ugyan folyamatosan a rezsicsökkentés védelméről szónokol, de »elfelejti« megemlíteni azt az »apró tényt«, hogy a rezsicsökkentés elsősorban a jómódú, sok energiát felhasználó családoknak jelent komolyabb kedvezményt. A nehéz sorsú, alacsony jövedelmű családok számára a rezsicsökkentés csupán elhanyagolható előnyökkel jár, vagy azzal sem. Aligha tekinthető véletlennek, hogy a miniszterelnök az EU klímavédelmi terveivel, illetve annak bírálatával kapcsolatban a középosztályt félti, míg az alsó-középosztályról, a nehéz sorsú emberekről egyetlen szót sem ejt.

Hogy a rezsicsökkentés politikája mennyire súlyos és átgondolatlan következményekkel jár épp a leginkább rászorultak körében, arról már sokszor volt szó. A miniszterelnök, miközben állandóan a »magyar családokat« védi szóban, politikája, tettei épp a legnehezebb körülmények között élő magyar családokat hagyja cserben. És ezzel nemcsak a szociális válságot mélyíti el, hanem jelentős mértékben hozzájárul a légszennyezettséghez, és ezen keresztül a klímaváltozáshoz. Ha ebben a kormányban lenne szakértelem, szociális érzékenység és klímatudatosság, akkor nem a rezsicsökkentéshez ragaszkodna, hanem javaslatokat tenne, törvényeket készítene elő annak érdekében, hogy a rászoruló emberek számára is olyan fenntartható fűtési megoldásokat, olyan közlekedési lehetőségeket teremtsen, amelyek védenek az éghajlati változásokkal szemben, nem pedig erősítik azt. Hogy is mondta egykor a miniszterelnök, »ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok«. Hát, látjuk, hogy mit csinál, folyamatosan kárt okoz az országnak.

Az elmúlt évtized mindenkit meggyőzhetett arról, hogy a magyar miniszterelnök szakpolitikai ügyekben – hogy visszafogottan fogalmazzak – nem éppen kompetens. Így miközben szorgosan szidja az EU által előterjesztett Fit for 55 elnevezésű javaslatcsomagot, nem képes megérteni, hogy a klímaváltozás mérséklése nem egyszerűen néhány fa elültetését, kicsivel több zöldterületet jelent, hanem egy radikálisan új gondolkodásmódot követel meg. Olyan szemléletet, amely új iparpolitikát, új energiapolitikát, új közlekedéspolitikát, újra értelmezett szociális érzékenységet, új társadalompolitikát követel meg. Orbán mindezt nem érti, csak szajkózza a magáét, ismét bizonyságát adva annak, amit a saját bőrünkön tapasztalunk, azt, hogy nem tud kormányozni és nem érti azt világot, amiben élünk.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató