2022. január 26. - Paula, Vanda
EUR : 360.52
USD : 319.41
Időjárás ikon-1°

Amerikai Népszava: Orbán tömegoszlatásra készül, felkészül a népharag leverésére is

Kell-e az Országgyűlés védelméhez gránátvető és tömegoszlató fegyver?

„Tanulságos és figyemlereméltóan alapos összeállítást közölt a Magyar Narancs a parlamenti házőrség fegyverarzenáljáról, annak kapcsán, hogy tömegoszlatásra is alkalmas újabb fegyvereket szereztek be. Ezt a fegyverarzenált érdemes összevetni az Országgyűlési Őrség törvényben meghatározott feladataival, és azonnal jogosan merül fel a kérdés, hogy mire fegyverzik fel a Kövér által felügyelt testületet. Az Országgyűlési Őrség feladata a parlamenten belüli rend biztosítása és az Országgyűlés védelme. De kell-e ehhez gránátvető és tömegoszlató fegyver?- írja az Amerikai Népszava.

Az Országgyűlési Őrségről a 2012. évi XXXVI. törvény 125. paragrafusa rendelkezik, amelynek (2) bekezdés b) pontja szerint az Országház, valamint az abban tartózkodók biztonsága érdekében létesítménybiztosítási feladatokat lát el. Ennél csak egyszerűbb feladatai vannak, mint a protokolláris díszelgés, a tűzvédelem és Kövér személyvédelme, belső rend fenntartása. A kérdés az, hogy az Országház védelme indokolja-e éles lőfegyverek, köztük mesterlövészpuska, géppisztolyok és gránátvető birtoklását (használatát).

Ezekre a fegyverek nyilvánvalóan nincs szükség parlamenti képviselőkkel szemben, a Kövér felügyelete alatt működő egész házőrség legfeljebb a megfélemlítésüket szolgálja.  A több mint 400 tagú fegyveres szervezet 2017-ben kapott felhatalmazást nagy tűzerejű fegyverek használatára, de az olyan nem halálos kényszerítőeszközökből is betáraztak, mint a bivalyerős Taser X26-sokkoló, vagy a teleszkópos taktikai rendőrbot (közkeletű nevén: vipera), írja a Magyar Narancs. 2017-ben pedig a terrorfenyegetettségre hivatkozva kaptak engedélyt minderre.

Terrorfenyegetés sem 2017-ben, sem előtte, sem utána nem volt Magyarországon, amely az Országházat fenyegette volna. Terrortámadást nem is lehet géppisztolyokkal és gránátvetőkkel kivédeni, mert ezek a fegyverek csak az épületet megtámadó tömeggel szemben használhatók, ilyen terrortámadás pedig nem létezik. Ezért nyilvánvaló, hogy ezeket a fegyvereket csak a magyar lakosság, ha úgy tetszik, a magyar nép ellen vethetnék be, ha az meg akarná rohamozni az Országházat. De ilyenre még nem volt példa, és értelme sem lenne. Orbán a Várban van.”- áll az Amerikai Népszava oldalán.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató