2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

Melegjogi aktivistáról elnevezett hajót avatott az amerikai hadiflotta

Az amerikai haditengerészet vízre bocsájtotta a Harvey Milk melegjogi aktivista után elnevezett ellátmányszállító-hajóját helyi idő szerint szombaton San Diego kikötőjében.

"Az olyan vezető személyiségek, mint Harvey Milk mutatták meg nekünk, hogy az életutak és tapasztalatok sokszínűsége hozzájárulnak nemzetünk erejéhez és eltökéltségéhez. Kétség sem fér hozzá, a hajón szolgáló tengerészeket megihleti majd Milk élete és öröksége" - jelentette ki a Carlos Del Toro, amerikai haditengerészeti miniszter még a ceremónia előtt, amin egyébként Stuart Milk, Harvey Milk unokaöccse, illetve egyéb helyi vezetők, köztük Todd Gloria, San Diegó-i polgármester társaságában vett részt.

"Harvey nemcsak az LMBTQ-közösség számára volt reménysugár, de minden amerikai számára is. Most pedig ez a hajó szolgál majd a remény jelképeként, hogy az egész világ láthassa" - írta Twitter-oldalán Todd Gloria.

Milk búvárként szolgált az amerikai haditengerészetben a koreai háború idején, de 1955-ben elbocsájtották homoszexualitása miatt.

1977-ben Milk Kalifornia első, homoszexualitását nyíltan felvállaló tisztségviselője lett, amikor beválasztották San Francisco városi közgyűlésébe.

1978 novemberében meggyilkolta őt és George Moscone polgármestert a városházán egy politikai riválisa, Dan White.

2016-ban az akkori haditengerészeti miniszter, Ray Mabus utasítást adott, hogy a haditengerészet számára épülő hat új utántöltő hajót polgárjogi és emberi jogi aktivisták után nevezzék el.

A General Dynamics NASSCO hajógyár 2018-ban kezdte el a munkálatokat a Harvey Milk, a Sojourner Truth, az Earl Warren, a Robert F. Kennedy, a Lucy Stone és John Lewis névre keresztelendő hajókon.

Az új hajóosztály első tagját, a John Lewis-t a nyáron bocsájtották vízre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató