2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 359.65
USD : 318.64
Időjárás ikon

Nyolcszáz migránst tett ki Szicíliában egy álcivil szervezet

A szicíliai Trapaniban kapott kikötési engedélyt a német felségjelzésű Sea Eye 4 civil hajó nyolcszáz bevándorlóval a fedélzetén – közölték az olasz hatóságok vasárnap. A történtekre a kormánypárti Liga vezetője közösségi oldalán reagált. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy miután egy német hajó több mint nyolcszáz illegális bevándorlót hagyott Szicíliában, felmerül a kérdés, hogy a belügyminiszter és a külügyminiszter felkérte-e Berlint és Brüsszelt, hogy vállalják át ezeket a migránsokat, vagy nekik ez így van jól?

Trapani kikötőjében a helyi prefektúra és a vöröskereszt emberei fogadták a kora délután érkezett hajót. A bevándorlókat egyenként orvosi vizsgálatnak vetik alá és tesztelik, majd azonosítják. A nyolcszáz embert a következő két hétben karantén hajókon helyezik el, kivéve a kis- és fiatalkorúakat, akiket nekik fenntartott intézményekben helyeznek el szintén karantén alatt. Az érkezők között kétszáz kis- és fiatalkorú van. A Sea Eye 4 kedd és csütörtök között vette a fedélzetére a bevándorlókat a Szicíliai-csatorna vizein hét különböző hajóról. Az utolsó négyszáz embert Málta vizein vette fel egy bajba jutott hajóról. Málta megtagadta a Sea Eye kikötését. A német civil szervezet elnöke, Gorden Isler köszönetet mondott Olaszországnak.

Úgy vélte,

Európának el kellene ítélnie Máltát, amiért nem koordinálta a mentési műveleteket, és megtagadta a segítséget a bajba jutott hajóktól. 


Egy másik hajó, az Ocean Viking, amelyet a francia Sos Mediterranee szervezet működtet, Lampedusa vizein várakozik a kikötési engedélyre 308 emberrel. Év eleje óta több mint 55 ezer migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett mintegy harmincezerhez képest.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató